14. září 2015 • 05:23

Králem je Djokovič! Přemohl Federera a slaví titul na US Open

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál podruhé v kariéře US Open. První hráč světa porazil v newyorkském finále Švýcara Rogera Federera ve čtyřech setech 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 a získal svůj desátý grandslamový titul.

 



Osmadvacetiletý Djokovič letos vyhrál po Australian Open a Wimbledonu třetí grandslamový titul. Jen na antukovém Roland Garros nestačil ve finále na Švýcara Stana Wawrinku a dva sety ho dělily od kalendářního Grand Slamu.

Finále US Open začalo kvůli dešti o skoro tři a půl hodiny později. Federer trefil na úvod eso, ale skvěle returnující Djokovič získal brzy převahu. Srba v prvním setu přibrzdilo ve čtvrté hře podklouznutí a pád, při kterém si odřel ruku i nohu, ale rychle se uklidnil a dostal zpět do rytmus. Ze stavu 2:3 otočil na 5:3 a ovládl první set.

Až na začátku druhého setu zkusil Federer aplikovat svou novinku, náběh při returnu až skoro k podávací čáře a zatlačil Djokoviče. Vítěz sedmnácti grandslamů měl ale problém s proměňováním brejkbolů, za celý zápas využil jen 4 z 23. Ve druhé sadě se to k nadšení diváků Švýcarovi povedlo ve dvanácté hře a srovnal stav.

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál podruhé v kariéře US Open
Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál podruhé v kariéře US Open

Ve třetí sadě odvrátil Djokovič za stavu 3:4 dva brejkboly a pak získal pět her v řadě. Mužské finále dvouhry poprvé na US Open řídila žena. Eva Asderakiová-Mooreová z Řecka si vedla výtečně, nebála se opravovat lajnové a ani jednou se nemýlila. Tak jako třeba při brejkbolu Federera za stavu 4:5 v koncovce třetí sady, kdy ohlásila aut, což jestřábí oko potvrdilo. O dva míče později Djokovič získal třetí set 6:4.

Ve čtvrtém setu už Djokovič vedl 5:2, ale Federer ještě nesložil zbraně. Snížil na 4:5 a měl dvě dokonce šance na 5:5. Srb obě odvrátil a po třech hodinách a 20 minutách využil první mečbol. Na US Open navázal na svůj první triumf z roku 2011.

Hingisová znovu ovládla čtyřhru

Švýcarská tenistka Martina Hingisová se po Wimbledonu stala deblovou královnou i na US Open. K titulu ze smíšené čtyřhry, který získala po boku Inda Leandera Paese, dnes společně s jeho krajankou Saniou Mirzaovou přidala triumf i v ženském deblu. Nasazené jedničky ve finále porazily dvakrát 6:3 australsko-kazachstánský pár Casey Dellacquaová, Jaroslava Švedovová.

Hingisová s Mirzaovou letos vedle dvou grandslamových titulů zvítězily ještě na dalších třech turnajích. Bezmála pětatřicetiletá Švýcarka ženskou čtyřhru na US Open vyhrála poprvé od roku 1998, kdy byla její spoluhráčkou Jana Novotná.

"Tehdy jsem tím zakončila Grand Slam, vyhrála jsem za ten rok všechny čtyři. Bylo to neuvěřitelné," vzpomínala rodačka z Košic.

Ve finále Hingisová s Mirzaovou ve srovnání se soupeřkami méně chybovaly a vypracovávaly si mnohem více šancí na brejk. Z deseti jich pět proměnily, takže je ani dvě ztracená podání nemohla o trofej připravit. Pro Hingisovou to byl celkově dvacátý grandslamový titul.

K triumfu byla blízko už loni, ale společně s Italkou Flavií Pennettaovou ve finále prohrály. V březnu se dala dohromady s osmadvacetiletou Mirzaovou a hned společně vyhrály první tři turnaje, kterých se zúčastnily.

Celkem mají na kontě šest finálových účastí z dvanácti společných startů. "Více jsme se skamarádily. Myslím, že si vzájemně důvěřujeme na kurtu i mimo něj. Pomáhá nám to při těžkých chvílích na dvorci," řekla indická tenistka.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42,253.400 dolarů):

Muži:

Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.

Junioři: Dvouhra - finále: Fritz (1-USA) - Paul (5-USA) 6:2, 6:7 (4:7), 6:2.Čtyřhra - finále:Aliassime, Shapovalov (Kan.) - Holt, Smith (USA) 7:5, 7:6 (7:3).

Juniorky: Dvouhra - finále: Galfiová (2-Maď.) - Keninová (9-USA) 7:5, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - finále:
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Dellacquaová, Švedovová (4-Austr./Kaz.) 6:3, 6:3.

Juniorky:
Čtyřhra - finále:
Kužmová, Pospelovová (Rus.) - Kalinská, Potapovová (Rus.) 7:5, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud