24. července 2020 • 13:09

Smutná zpráva! Hokejista Buchtela (†20) podlehl rakovině srdce

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým hokejem otřásla smutná zpráva, mladý hokejista Ondřej Buchtela (†20) podlehl rakovině srdce. V boji s nemocí ho podpořily i sportovní legendy jako Petr Čech či Dominik Hašek, neexistuje ovšem účinná léčba. „Nebojte se o něj, povstane na věčnosti,“ napsala na Buchtelově instagramovém účtu jeho přítelkyně Anička a pod fotku tetování „Zemři a povstaň“ hned padaly desítky vyjádření soustrasti.



„Navždy v našich srdcích. Miluju Tě,“ zněl poslední vzkaz přítelkyně Anny, ke kterému na Instagramu připojila fotku a krátké video držících se rukou.

„Život je občas nesmírně krutý,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Vážné onemocnění, které u Ondřeje propuklo, vyvolalo obrovskou vlnu hokejové solidarity a z ohlasů, které jsme obdrželi, vím, že všichni na něj budeme vzpomínat jen v nejlepším. Jménem Českého hokeje chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině, nejbližším i kamarádům.“

Ondřej Buchtela (†20) zemřel. Na jeho smrt reagují osobnosti i kluby - čtěte zde »

Lékaři oznámili talentovanému hokejistovi šokující zprávu 14. května. „Byl to nejhorší den v mém životě. Pořádnou léčbu nemám, nikdo neví, co s tím. Sdělili mi, že je to na mně, že se můžu sám rozhodnout, jak a jestli chci pokračovat,“ popsal Ondřej Buchtela v emotivním rozhovoru pro iSport.cz, jak se dozvěděl, že ho čeká neuvěřitelně těžký boj.

Ten i přes podporu stovek obyčejných lidí i sportovních osobností nakonec nedostal šanci vítězně zvládnout...

V pátek po poledni se na Instagramu objevila smutná zpráva o odchodu Ondřeje Buchtely...
V pátek po poledni se na Instagramu objevila smutná zpráva o odchodu Ondřeje Buchtely...

Buchtelovi lékaři diagnostikovali sarkom na srdečním svalu, který zasáhl i obě plíce. „Nebudu lhát, nejdřív jsem se z toho sesypal. Začal jsem okamžitě brečet, taková byla první reakce. Nebyla to ani lítost, že bych se ptal proč já nebo něco podobného. Byl to spíš strach a vyděšení. Že bych ale něco balil, to ani na chvíli. Byl to spíš jenom strach z toho, že nevím, co bude,“ popisoval otevřeně.

Poslední týdny strávil v domácí péči, protože lékaři mu nemohli nabídnout žádnou léčbu. Byl odkázaný na kyslík a invalidní vozík a pomoc blízkých.

Na transparentním účtu na Buchtelovu léčbu se sešlo zhruba 3,5 milionů korun, přispěli Jakub Voráček, David Krejčí a spousta dalších hokejistů, Petr Čech na iSport.cz vydražil své rukavice, dražbu vyrážečky spustil i Dominik Hašek.

Talentovaný obránce Buchtela prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, z rodného Ústí nad Labem se v roce 2013 přesunul do Chomutova, kde v dresu Pirátů naskočil i do extraligy. V nejvyšší soutěži nasbíral od sezony 2016/2017 za tři roky 27 startů a připsal si gól a nahrávku.

Vloni přestoupil do Liberce, zatím ale působil na „farmě“ v Benátkách nad Jizerou, za něž v poslední sezoně nasbíral 25 bodů v 57 utkáních.

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud