6. prosince 2021 • 04:45

Schickův podzim snů. Chvála trenéra i pohoda, TOP kluby v pozoru

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok 2021 patří Patriku Schickovi. Především jeho druhá polovina. Na své úchvatné představení z letošního EURO navázal český kanonýr velkolepým podzimem v dresu Bayeru Leverkusen. „Dennodenně prokazuje jak výborným střelcem je. Pro nás je klíčovým hráčem,“ chválil trenér „lékárníků“ Gerardo Seoane pětadvacetiletého útočníka po čtyřgólové show proti Fürthu. A ví to i nejlepší evropské týmy, které Schicka bedlivě sledují.



Zase na sebe strhl pozornost celého světa. Po nezapomenutelné červnové trefě do sítě Skotska plnil tentokrát Patrik Schick titulky novin svým střeleckým výkonem proti Fürthu, jemuž během sedmadvaceti minut nasypal čtyři góly.

„Chtěl jsem hlavně po zranění opět skórovat a nakonec to bylo jako s kečupem. Nejdřív nic, a jak vytekla první troška, už se to valilo samo,“ smál se hráč s číslem 14 na zádech.

Češi v zahraničí: SCHIKANA a Coufalova asistence. Hrál i Vydra
Video se připravuje ...

Šlo skutečně o výjimečný počin.

„Leverkusen měl v historii výjimečné střelce. Ale ani Ulf Kirsten, Rudi Völler nebo Stefan Kießling nedokázali to, co Schick,“ připomněl deník Bild, že se český šutér stal prvním hráčem v historii Bayeru, jenž v bundeslize nastřílel čtyři branky v jednom utkání.

„Je to úžasný pocit. Pro mě bylo důležité po zranění opět skórovat, zažít si, jaké to je vstřelit gól. Nenapadlo mě, že bych dneska mohl nastřílet hned čtyři,“ měl radost Schick z historického zápisu.

Kromě klubových rekordů navíc přepisoval i ty individuální. „Je to můj první hattrick na profesionální klubové úrovni. To by mi samo o sobě ke spokojenosti stačilo a dát rovnou čtyři je naprosto oukej,“ bavil novináře forvard s dvanácti ligovými zásahy v jedenácti startech.

Z pohledu vstřelených branek jde už začátkem prosince o nejlepší Schickovu sezonu v celé jeho kariéře. Pokud mu vydrží zdraví, může zabojovat o Torjägerkanone udělovanou pro nejlepšího střelce bundesligy. Tato trofej ovšem poslední čtyři sezony patřila Robertu Lewandowskému a polský fenomén z Bayernu začal senzačně i letošní ročník. Třetí do party v tomto souboji je Nor Erling Haaland z Dortmundu, jemuž stačí na gól pouhých 58 minut.

Jak neuvěřitelně efektivní tito tři čistokrevní hroťáci jsou, dokazuje i tabulka nejlepších střelců v předních evropských ligách. Celé trio jí vévodí v počtu minut potřebných k jedné vstřelené brance. A taková vizitka samozřejmě láká světové velkokluby.

Schick už proto byl spojován s přestupem do Paris Saint-Germain jako možná náhrada za Kyliana Mbappého, pokud Francouz příští léto zamíří do Realu Madrid. Střelce hledají i na severu Londýna v Arsenalu a Tottenhamu. V lednu bude Schickovi šestadvacet let a na přestup do top klubu bude v ideálním věku.

Rekordy k překonání čekají na Schicka i v reprezentačním dresu.

Se 17 brankami je nyní na dělené šestnácté příčce v historické tabulce. Na tuto kótu potřeboval 33 zápasů. Gól přitom vstřelí v průměru každých 127 minut. Jan Koller při svém rekordu 53 branek skóroval každých 121 minut. V Schickových silách tedy je tento rekord minimálně ohrozit.

V kariéře ho ovšem nesmí brzdit vachrlaté zdraví. Jen tento podzim přišel pro svalové problémy o šest utkání. „Strávil jsem díky tomu spoustu času v posilovně a cítím se teď skvěle,“ doufá česká superstar ve světlé zítřky.  

Nejlepší střelci v TOP 5 evropských soutěžích

jméno tým zápasy/ góly  minuty/ góly
Robert Lewandowski  Bayern 14/ 16  74
Ciro Immobile Lazio  14/13 91
Mohamed Salah Liverpool 15/13 104
Dušan Vlahovič Fiorentina 16/13 110
PATRIK SCHICK Leverkusen 11/12  70
Karim Benzema Real Madrid 15/12  104
Erling Haaland Dortmund 8/11 58
Giovanni Simeone Verona 15/11 88
Jonathan David Lille  17/11 107
Vínicius Jr. Real Madrid 16/10 125
Schick vs. Koller v reprezentaci
jméno utkání góly asistence minuty/gól
Jan Koller 90 53 11 121
Patrik Schick 33 17 6 127

Hašek o Schickovi: Chyběla pracovitost, pak mu to docvaklo
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud