Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Obžalovaný šéf České unie sportu Miroslav Jansta: Vyklízí pozice?!

Autor: as

Překvápko! Nejmocnější muž českého sportu Miroslav Jansta (58), zdatný zákulisní hráč, se zbavil své advokátní kanceláře. Důvod? Údajné problémy se zdravím. Znamená to snad i jeho ústup z výsluní českého sportu?

Nikdy se nevystavoval jako fotbalový šíbr Pelta, hokejový boss Král či všemocný manažer Černošek. Lidé pohybující se mimo sport jej většinou ani neznají, u zasvěcených ale budí respekt. Jansta je totiž díky svým vazbám na politickou elitu faktickým vládcem českého sportu. Jenže tomu teď může být konec!

Nečekaně se totiž zbavil svého »zlatého dolu« – advokátní kancelář Jansta, Kostka, která má řadu velmi výhodných smluv se státem a v níž byl 51procentním vlastníkem, prodal Tomáši Chrenkovi mladšímu, synovi ocelárenského miliardáře. Podle Radiožurnálu za tím stojí jeho zdravotní problémy. „Zcela jsme předali vedení kanceláře mladším kolegům . Coby spolupracující advokáti budeme v kanceláři nadále působit,“ vzkázal pouze Jansta.

Šéf České unie sportu Miroslav Jansta
Šéf České unie sportu Miroslav Jansta

Na první pohled tuctová ekonomická transakce rozvířila hladinu českého sportu. Vždyť Jansta coby předseda České unie sportu (ČUS) je králem sportovního lobbingu s těsnými vazbami na Hrad i premiéra. „Jeho největší spojenec je prezident a AB (Andrej Babiš – pozn.). Je to óbr čáp,“ stojí podle informací portálu Seznam.cz v policejních odposleších bývalého fotbalového předsedy Pelty s náměstkyní ministryně školství Kratochvílové. Oba stanou i s Janstou u soudu v kauze ovlivňování sportovních dotací. Šéf ČUS čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky ve stadiu pokusu.

Že by za prodejem jeho advokátní kanceláře bylo stíhání a blížící se soud striktně odmítl. Nicméně množí se spekulace, že éra mocného muže českého sportu, který do předloňska vlastnil basketbalový Nymburk, je i kvůli zdravotním problémům u konce.