Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Krásná běžkyně na lyžích otevřeně o svém boji: Porazila démony!

Autor: ptr

Patří mezi největší naděje světového běžeckého lyžování. Sympatická Frida Karlssonová (21) reprezentuje Švédské království. Největší souboj v minulé sezóně ale nesváděla se soupeřkami, nýbrž sama se sebou. V nejdůležitějším boji zvítězila a nyní chce opět útočit na pódiová umístění ve svém milovaném sportu.

V neděli si dokázala, že je opravdu zpět. V závodě na deset kilometrů klasicky obsadila druhou pozici za fenoménem jménem Therese Johaugová. Právě tuto desetinásobnou mistryni světa by ráda sesadila z trůnu královny bíle stopy. Tento plán dostal povážlivé trhliny v loňském roce. Podlehla totiž na čas velmi nebezpečné soupeřce. Mrcha jménem anorexie jí ubírala síly, což se projevovalo na výkonnosti talentované sportovkyně.

Naštěstí zasáhla švédská federace, která Fridě zakázala trénovat s týmem. Dokonce odmítla sdělit důvod tohoto zákazu, aby mladá blondýnka měla více klidu pro svůj boj. Tento zákaz se ukázal jako účinný nástroj. Karlssonová svého démona přemohla a v létě se velmi tvrdě připravovala na letošní sezónu. Po posledním závodě je jasné, že úspěšně.

„Dostala jsem se do bodu, kdy jsem musela něco změnit. Jsem ráda, že příkazy byly na první pohled drastické a rázné, ale bez toho bych se z toho nedostala,“ sdělila Frida norskému deníku Dagbladet, že zákaz federace byl velkou i když drsnou pomocí.

„Byla jsem velmi unavená. Všechno se stalo překážkou. I ranní vstávání... Z celé situace jsem se velmi poučila. V neštěstí se člověk stává duchovně silnějším,“ popsala své zkušenosti s anorexií.

Švédská běžkyně na lyžích Frida Karlssonová
Švédská běžkyně na lyžích Frida Karlssonová