Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemřel slavný rozhodčí Čáp (†74): Ten, který kvůli Navrátilové naštval komunisty!

Autor: vba

Jeho přeřeknutí rozpálilo české komunisty doběla. Zemřel uznávaný tenisový arbitr Peter Čáp (†74), který se takhle »proslavil« v roce 1986 na zaplněné Štvanici.

Právě tam se hrálo finále Poháru federace mezi Československem a USA, jež navzdory snaze tuzemských pohlavárů reprezentovala i Martina Navrátilová (64). Ta se v rodné zemi objevila poprvé od své emigrace, a byť režim její úspěchy tutlal, na pražském stadionu se i tak dočkala bouřlivých ovací.

Vše pak ještě vyšperkoval rozhodčí Čáp, když i televizním divákům v přímém přenosu představoval tenistky. „Po mojí levé straně je Miss Martina Navrátilová, Českosloven... Tedy ze Spojených států,“ pověděl do mikrofonu a Štvanice vyprskla smíchy.

Komunisté si ho pak měli pozvat na kobereček, vážnější potrestání však Čápa minulo. Tenisovému rozhodování se tak držitel tzv. Stříbrného odznaku (druhá nejvyšší možná kategorie pro umpirové sudí) věnoval dál, stejně jako se do svých posledních dnů bílému sportu oddával i jako hráč. Doktor Čáp zemřel náhle ve věku 74 let.

Rozhodčí Peter Čáp (†74) pořádně naštval komunisty.
Rozhodčí Peter Čáp (†74) pořádně naštval komunisty.