Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Fotbalista Lokvenc, kterému Lubina zabil tátu: „Boží mlýny melou!“

Autor: nem, vba

S drsnou a neúprosnou diagnózou se rval celý rok. Tak jako to uměl na ledě. V noci na včerejšek však hokejista Ladislav Lubina svůj nejtěžší boj prohrál. Bylo mu pouhých 54 let, ne všichni však tak brzkou smrt oplakávají!

Na hokejovém zimáku měl pověst muže, proti němuž nechcete stát. S takřka metrákovou postavou a neskutečnou zarputilostí to navíc uměl skvěle s pukem. Vždyť má také »placky« ze světových šampionátů, olympiády a tři domácí tituly s Pardubicemi. S nimi pak slavil i jako trenér. Jenže mimo kluziště ho provázely pořádné maléry.

A co lítost?

Své o tom ví hlavně někdejší fotbalový reprezentant Vratislav Lokvenc (47). V roce 2008 mu totiž Lubina zabil při autonehodě otce a z místa činu ještě utekl. Spekulovalo se, že to bylo kvůli tomu, aby mu vyprchal z krve alkohol, policisté mu to ale nikdy nepřišili. Od soudu tak podsaditý hokejista, jemuž hrozilo pět let natvrdo, odešel »jen« s podmínkou, čtyřletým zákazem řízení a také povinností odškodnit Lokvencovu rodinu částkou 500 tisíc korun.

Divoká jízda Ladislava Lubiny z července 2008 skončila tragédií. Nedaleko Jaroměře předjížděl, aniž by do protějšího pruhu dobře viděl. Pak »štrejchl« kamion, který se následně srazil s dodávkou. V ní seděl otec exsparťana Vratislav Lokvenc starší (†61), jenž neměl proti kolosu žádnou šanci na přežití. Lubina z místa nehody utekl, a když se odpoledne přihlásil na policii, vyšla mu dechová zkouška negativně. O osm let dříve přitom po bouračce udělal Lubina to samé, tehdy pak ale na záchytce nadýchal 2,38 promile a přišel o řidičák.

Ladislav Lubina v létě 2008 zavinil dopravní nehodu, po níž zemřel otec fotbalového útočníka Vratislava Lokvence
Ladislav Lubina v létě 2008 zavinil dopravní nehodu, po níž zemřel otec fotbalového útočníka Vratislava Lokvence

„Tu tíhu si nesu pořád. A ponesu si ji až do smrti. Ale pro mě je směrodatné, že jsem projevil lítost osobně lidem, kterých se to týkalo," povídal Lubina ještě před dvěma lety ve Sportu.

Zhoubný nádor

Jenže pozůstalí tvrdí něco jiného! Dodnes se prý peněz, ani upřímné omluvy nedočkali. A už ani nikdy nedočkají. „Můžu říct jen to, že boží mlýny melou. Trvalo to, ale melou. Víc to komentovat nechci,“  řekl včera Blesku Vratislav Lokvenc.

Známý internacionál přitom rozhodně není jediný, kdo měl na Lubinu pifku. Rodák z Dvora Králové se totiž po ukončení kariéry začal topit v dluzích, které nesplácel. I proto mu fanoušci soupeřů na stadionech jeho problémy neustále předhazovali. Teď už má jeho bouřlivá duše pokoj. Zemřel po dlouhé a těžké nemoci v podobě zhoubného nádoru na mozku.

Zemřel bývalý reprezentant Lubina (†54). Prohrál boj s rakovinou mozku
Video se připravuje ...