14. září 2021 • 10:20

Život Ladislava Lubiny (†54): medaile z ZOH, nehody, napadení i náhlý konec

Autor: ros, vmn
Vstoupit do diskuse
5
  • Video se připravuje ...

    Hokejové srdce dotlouklo. Ladislav Lubina (†54) je neodmyslitelně spjatý s pardubickým hokejem, jenže další úspěchy na střídačce po boji se zákeřnou nemocí už nepřidá. Jeho život ovlivnily problémy se životosprávou i velké kontroverze. Hlavně automobilová nehoda, při níž zahynul otec fotbalového reprezentanta Vratislava Lokvence. Projděte si zásadní okamžiky Lubinova sportovního života.

  • Hráčská kariéra

    Finsko, Německo, Švýcarsko nebo titul s Pardubicemi. Hráčská kariéra Ladislava Lubiny byla vydlážděná cennými kovy, v české reprezentaci tehdejší útočník odehrál 121 utkání a vstřelil 26 branek, slavil bronz na ZOH v Albertville1992 i tři stejné medaile z mistrovství světa. S více než devíti stovkami odehraných duelů byl zároveň dlouho extraligovým rekordmanem, kromě angažmá na východě Čech si zahrál také za Třinec a Jihlavu.

  • Trenérská kariéra

    Startoval v Chrudimi jako asistent trenéra, z třetí ligy v roce 2007 poskočil na lavičku mateřských Pardubic. Hlavní trenérskou roli si poprvé vyzkoušel jako kouč Nových Zámků, následně vedl Kometu, Slavii i kazašský Pavlodar. Do extraligy se vrátil v roce 2018 a do Dynama, které zachránil v nejvyšší soutěži. Kariéru uzavřel v červnu 2020, když skončil v Prostějově.

    Jak Lubina vzpomínal v rozhovoru pro Sport v roce 2019 na smrtelnou bouračku a rvačku?
    Video se připravuje ...
  • Napadení maséra (duben 1994)

    Ladislav Lubina dovedl okořenit řadu zápasů výkony i emocemi. Premiérový ročník samostatné české extraligy opepřil v semifinálové bitvě play off mezi Pardubicemi a Spartou inzultací soupeřova člena realizačního týmu. Tehdy 27letý útočník napadl maséra Pražanů Tomáše Bartoně kvůli tomu, že prý se nahlas radoval ze zranění jiného hráče Pardubic. Dostal trest zastavení činnosti na půl roku. „Dnes už bych to neřešil fyzicky, zůstal bych u jadrných slov. To mi jde dobře,“ řekl o několik let později.

  • První nehoda (duben 2000)

    V té době byl Ladislav Lubina hvězdou Pardubic, produktivním útočníkem, který se vrátil z Třince. Na jaře ale trefil se svým vozem sloup veřejného osvětlení. Nehodu nenahlásil, utekl od ní. Odmítl dechovou zkoušku, ale na záchytce mu lékaři naměřili 2,38 promile. Přišel o řidičský průkaz.

  • Druhá nehoda (červenec 2008)

    Tehdy začínající trenér zavinil u Jaroměře vážnou hromadnou nehodu, při níž zemřel otec fotbalisty Vratislava Lokvence. Od nehody utekl, přihlásil se sám na policii ve Dvoře Králové, odpoledne u něj byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem na alkohol. U soudu pak dostal podmínku.

  • Napadení v Hradci (leden 2019)

    Mountfield HK - Pardubice: Nevídané! Domácí fanoušek napadl trenéra Lubinu
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

    Při třaskavém derby hradeckého Mountfieldu s Pardubicemi vyskočili na trenéra Dynama Ladislava Lubinu dva domácí příznivci a napadli ho. Bývalý vynikající ligový hráč, který po kariéře ještě pár kilogramů nabral, se ubránil se ctí. Oba rabiáty stihl zpacifikovat dřív, než zasáhla ochranka. „Může se to stát jen tady v Hradci,“ kroutil po zápase hlavou. Incident odstartoval vlnu rozhovorů, prohlášení a omluv.

  • Poslední angažmá na střídačce (2020)

    Po vyhazovu ze střídačky Pardubic nastoupil jako trenér k prostějovským Jestřábům. S klubem sice nepostoupil do play off první ligy, přesto s ním dál počítali. Až do 15. června 2020, kdy Jestřábi oznámili ukončení spolupráce. „Láďa končí na pozici hlavního trenéra z osobních důvodů. Za odvedenou práci mu moc děkujeme. Více se k celé situaci vyjadřovat nebudeme. Na Láďovo místo jsme angažovali Jirku Šejbu,“ uvedl klub v oficiálním prohlášení. Už tehdy se začalo mluvit o vážných zdravotních problémech...

Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud