Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nedvěd filmovým hrdinou! Dokument o korupční aféře, která vzala Juventusu tituly

Autor: om

Korupční aféra jménem »Calciopoli« kolem fotbalového Juventusu, kvůli které přišel o dva tituly a byl sesazen do druhé ligy, v roce 2006 tvrdě dopadla i na Pavla Nedvěda (49), tehdy hvězdu italského klubu.

Český záložník sice v aféře nefiguroval jako viník ani podezřelý, přesto ho připravila o kus vrcholové kariéry. V dokumentu o hlavní postavě, tehdejším sportovním řediteli Juventusu Lucianovi Moggim (84), který lze vidět na Netflixu, se Nedvěd zhusta vyskytuje v ilustračních záběrech ze zápasů. Detaily aféry odkrývají vyšetřovatelé, kteří odposlechli 171 tisíc telefonátů, aby po dlouhé době zjistili, že spoustu dalších vyřídil Moggi z anonymních přístrojů s jednorázovými SIM kartami.

Moggiho činnost je až neskutečně podobná tomu, co v Česku takřka ve stejném čase činil Ivan Horník (70). Zahrnuje ovlivňování nasazení rozhodčích, tlak na ty, kteří Moggimu nezobou z ruky, a objednávání karet, které vyřadí hráče na následný zápas proti Juventusu.

Italský »Ivánek«, jemuž přezdívali Lucky (Šťastný), ale také Lucky Luciano (podle známého šéfa mafie), sice byl odsouzen na pět let vězení, ale trest si neodseděl a nejvyšší soud ho nakonec zrušil. Moggi použil jméno českého záložníka při své obhajobě. „Všichni hráči, se kterými jsem podepsal smlouvu, od Zidana po Nedvěda, byli ti praví. K vyhrávání jsme nepotřebovali ničí moc. Vyhrávali jsme vlastní silou,“ řekl, když na konci dokumentu vyprávěl o své roli v aféře.

Český záložník Pavel Nedvěd
Český záložník Pavel Nedvěd