Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svaz rozhodne o následcích olympijského fiaska: Pešánův soudný den!

Autor: Petr Maňas

Žádné emoce, chce to chladnou hlavu. Přestože národ už týdny volá po vyhazovu kouče hokejového nároďáku Filipa Pešána (44), dnešní jednání výkonného výboru ortel přinést nemusí!

Najdou odvahu k razantnímu kroku, nebo se budou alibisticky schovávat? Jedenáctka hokejových bafuňářů pod vedením kontroverzního bosse Tomáše Krále (58) už dnes bude hodnotit olympijské fiasko, které bylo největší ostudou českého hokeje v jeho historii.

A soudit budou hlavně Pešána! Ten společně s manažerem Nedvědem přednesou analýzy vystoupení nároďáku v Pekingu. „Určitě bych nechtěl utíkat, ale jestli to pomůže věci a náš názor se sjednotí v tom, že bych měl skončit, tak skončím,“ připustil Pešán hned po příletu domů, že rezignace mu v hlavě rezonuje.

Je zřejmé, že dnes se při čtení hodnotící zprávy zapotí! „Tahle sezona je mimořádně špatná, otázka trenéra je tedy na stole. A můj názor je, že změna bude asi nevyhnutelná,“ hlásil už dopředu Král, zatímco viceprezident Zábranský emoce tlumil. „Nepředpokládám, že se to ve čtvrtek rozsekne. Mistrovství světa je za rohem, je třeba zvážit všechna pro a proti,“ řekl pro isport.cz.

Dost možná Pešán a jeho pomocníci dostanou šanci sezonu dojet a pakovat se budou až na konci května. Zájemci na prestižní flek hlavního kouče reprezentace si jistě rádi ty tři měsíce počkají, než s rozklíženým týmem riskovat ostudu na šampionátu ve Finsku. A pak, to hlavní lákadlo je teprve na obzoru: MS 2024 v Česku!

Reprezentační kouč Filip Pešán na střídačce
Reprezentační kouč Filip Pešán na střídačce

Hraje si s odstupným?

Kontrakt mu vyprší na konci května, po světovém šampionátu ve Finsku. Do té doby má Filip Pešán garantovaný královský plat – dle informací Blesku 450 tisíc Kč měsíčně. Proč by se ho měl vzdávat?! Ano, i to je jedna z linek, o které se v zákulisí hovoří. Pokud by kouč hned po olympijském propadáku hodil ručník do ringu a dal výpověď, automaticky by mu skončila smlouva. Jestliže se ale nechá vyhodit, má nárok na odstupné – tři měsíční platy, to je bezmála 1,5 milionu Kč. A jelikož je MS za rohem, v reálu by dostal v podstatě stejné prachy, jako kdyby smlouvu dodržel. Ubírají se Filipovy myšlenky opravdu tímto směrem?

Bookmakeři: Zůstane! ...ale šanci má i Fin

Že už si může balit kufry? Bookmakeři českých sázkových kanceláří to vidí jinak. Podle nich zůstává Pešán hlavním kandidátem na roli kouče pro květnové MS ve Finsku! Pokud padne, podle expertů ho s největší pravděpodobností nahradí Fin Kari Jalonen, bez šance nejsou ani Hořava s Varaďou. Ostatní už jsou jen do počtu.