Philipp Lahm
4. ledna 2022 • 19:17

Bavme se o situaci v Pekingu a Kataru. WTA ukázala, že ve sportu lze říct ne

Autor: Philipp Lahm
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Pohledy fotbalisty“ je sloupek Philippa Lahma v německém internetovém magazínu Zeit Online. Kapitán mistrů světa a turnajový ředitel EURO 2024 v něm analyzuje fotbalová témata a hovoří o jejich strategické důležitosti pro společnost, ekonomiku a politiku. Sloupek je publikován v několika evropských zemích ve vybraných médiích, mezi která patří i deník Sport. Dialog s Lahmem vede sportovní redaktor Zeit Online Oliver Fritsch, pro Sport Magazín a iSport.cz přeložil David Pávek.



Sport je politika. O tom na začátku roku, během kterého se zimní olympijské hry odehrají v Pekingu a fotbalové MS v Kataru, není třeba diskutovat. Stačí otevřít noviny, které informují o diplomatickém bojkotu olympiády Spojenými státy, Velkou Británií a dalšími zeměmi, o tiché diplomacii Olympijského výboru, a právech dělníků v Kataru.

Jedna zpráva přilákala celosvětovou pozornost. Kvůli obavám o život Pcheng Šuaj, bývalé deblové jedničky, odvolala WTA všechny turnaje v Číně. Zhruba třetina výdělků WTA pochází právě z Číny, každoroční turnaj v Šen-čenu vydělá kolem 12 milionů eur, víc než jakákoli jiná akce v ženském tenisu. Ale hráčky teď říkají: Zvládneme to i bez nich.

Silný názorový postoj má v ženském tenisu tradici, jehož historii lemují velké osobnosti. V 60. letech se zakladatelka WTA a grandslamová šampionka Billie Jean Kingová zasazovala za rovnost práv i platů. Několikanásobná vítězka Wimbledonu Martina Navrátilová bojovala za práva homosexuálů. Údajně něžnější pohlaví v bojovém režimu dominuje. Ženské sportovkyně ze své federace udělaly nezávislou instituci.

Konzistentní rozhodování WTA vysílá jasný signál: Ve sportu se dá říct ne. Vyjednávání vyžaduje souhru – potkat se u kompromisu, ale občas se i rozejít. Do fotbalu investují i země, kde lidská práva nejsou dodržována. I takové země jsou součástí globálního sportu a nabízejí tolik peněz, že je pro mnohé složité je odmítnout.

Německá televize ZDF nedávno odvysílala záběry ze skryté kamery. Reportér v nich hovořil s pracovníky z Nepálu, Pákistánu a Bangladéše, kteří stavěli stadiony a silnice v Kataru. Osm jich žije v jediném pokoji, za měsíc si mají vydělat 300 eur, ale na výplatu už několik měsíců čekají. Podle posledních zjištění ne 6,5 tisíce, ale rovnou 15 tisíc dělníků z řad migrantů v Kataru zemřelo od chvíle, kdy bylo zemi před 11 lety MS přiděleno.

V reportáži také ukázali atraktivní záběry ze zápasů Arabského pohárů 2021 a všech osm nových stadionů. V zemi s 2,7 miliony obyvateli, která je o polovinu menší než Slovinsko, teď stojí osm z nejmodernější, nejdražších a nejkrásnějších stadionů na světě. Všechny je lze prohlédnout během hodinové jízdy autem. Reportáž ZDF byla předvojem dilematu mistrovství světa v příštím roce. Lidé vědí o situaci v Kataru, ale stále rádi sledují krásné záběry a nejlepší týmy.

Všichni to dilema vnímáme. Když se MS 1978 odehrálo pod dohledem argentinského vojenského režimu, mnoho hráčů neznalo na otázky o lidských právech žádné odpovědi. Teď už svět nelze vnímat tak naivně. Díky neustálému zpravodajství všichni zainteresovaní vědí, co se ve vzdálených světadílech děje. Většina fotbalistů má víc času se takovým problémům věnovat. Veřejně známé osoby, jako jsou i oni, se musí informovat o světě mimo svou bublinu. Teď, když se celý svět stal jednou vesnicí, všichni o podmínkách v Kataru vědí.

Někteří fotbalisté se ozvali a volají po tom, aby lidská práva byla dodržována. „Musíme se této věci blíže věnovat, až budeme v budoucnu přidělovat zakázky,“ řekl německý internacionál Leon Goretzka. „Vzbudili jsme se moc pozdě. I já,“ napsal Tim Sparv v otevřeném dopise. Finský kapitán v něm volá po tom, aby hráči, média i fanoušci více hovořili o pracovních podmínkách v Kataru.

Diskuze už přináší ovoce, i když třeba v menších zápasech. Když byl hráč tmavé pleti rasisticky urážen během prosincového třetiligového zápasu mezi MSV Duisburg a VfL Osnabrück, týmy si vyžádaly přerušení hry. Všichni hráči se shodli na tom, že chtějí jít příkladem.

Lidé mohou věci změnit. I z malých začátků jde dojít do velkého konce. Gretě Thunberg bylo patnáct, když stála sama na ulici ve Stockholmu a upozorňovala na změnu klimatu. Mnoho lidí se přidalo a od té doby hnutí Fridays for Future dostalo životní prostředí mezi globální agendu. To změnilo politiku. Mění se i fotbal –EURO 2024 v Německu může být považováno za úspěch, jen pokud si dá záležet na ekologických aspektech. Už se na to připravujeme.

Mám to štěstí, že jsem se narodil v demokracii. Není to tak dávno, co byly podmínky v mé rodné zemi úplně jiné. Před dobrými třemi dekádami bylo Německo rozdělené, ve východní části vládla diktatura. I jiné evropské národy prošly změnou. EURO 1964 se odehrálo ve fašistickém státě, výhře Španělska na domácím turnaji přihlížel generál Franco. Vládl ještě v době, kdy bylo Španělsku přiděleno mistrovství světa 1982. V době, kdy se odehrálo, už v zemi vládla demokracie.

Mnoho sportovních akcí, především fotbalových, generuje enormní zájem. EURO a MS nyní potřebují, aby se všichni zúčastnění zapojili do jednání o pracovních podmínkách a lidských právech v Kataru a Pekingu. I na EURO 2024 v Německu bude Evropa vyjednávat o tom, jak chceme žít pospolu.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud