Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Fenina v Barceloně po rvačce zavřeli: Nečekané vyjádření ministerstva

Autor: nem, jt, red

Zažil tolik malérů, že kdyby sepsal memoáry, pět svazků Jiráskova F. L. Věka by proti nim bylo počteníčko na jedno odpoledne. A Martin Fenin (35) ze z nich zjevně umí kalupem vylízat.

Rvačka na ulici. Kopanec do hlavy. Jedna drsná policejní cela pro něj, druhá pro manželku Beatu. Tohle všechno zažil během Velikonoc ve Španělsku, když vyrazil fandit »svému« Frankfurtu. Martin Fenin se ve španělské cele ocitl v úzkých. V rozhovoru pro Blesk si ostře postěžoval, že mu české velvyslanectví nepomohlo.

„Španělé jsou lopaty. Někteří neumí mluvit, další nechtějí. Po nějakých třiceti hodinách přišel německý překladatel, nechápu vlastně ani, proč jsme nedostali českého. Zavřeli mě kvůli tomu, že jsem prý napadl moji ženu. To se samozřejmě nestalo. Vysvětlovali jsme to, ale bylo to náročné,“ uvedl důvod zatčení Fenin pro tn.cz.

Strávil ve vazbě 36 hodin, přičemž zákonná lhůta ve Španělsku činí 72 hodin. „Žádali jsme překladatele a nic. Matka tam z domu volala, ale řekli jí, že se za námi staví až v úterý. Jsem sprostý, ale vys*ali se na nás,“ řekl Fenin.

Blesk na to konto požádal o vyjádření úřadovnu ministerstva zahraničí v Madridu a tady je: „Ambasáda ČR v Madridu s matkou pana Fenina během víkendu intenzivně komunikovala, nicméně o pomoc s asistencí ohledně překládání požádáni nebyli. Stejně tak jsme o tlumočení nebyli požádáni ani ze strany španělské policie, která se obvykle v případech, kdy nemá k dispozici vlastního tlumočníka, na ZÚ vždy obrací. Matce pana Fenina byly na její žádost doporučeny dvě právní kanceláře pro případ, že by byl pan Fenin obžalován.

Obě tyto právní kanceláře byly ale přes Velikonoce uzavřené, na což pracovníci konzulární služby upozornili s tím, že se jim má smysl ozvat až v případě, že bude pan Fenin nakonec opravdu z něčeho obžalován. To se ale nestalo a pan Fenin byl v zákonné lhůtě propuštěn. Právní asistence tedy nebyla potřeba. Z tohoto ale tedy pravděpodobně vzniklo nedorozumění.“ uvedla Lenka Do, mluvčí MZVČR.

Fotbalista Fenin byl s manželkou v Barceloně brutálně napaden. Poté skončili na 36 hodin ve vazbě
Fotbalista Fenin byl s manželkou v Barceloně brutálně napaden. Poté skončili na 36 hodin ve vazbě
Co předcházelo napadení Martina Fenina v Barceloně?
Video se připravuje ...