Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bojuje za vlast. Teď mistr NBA prodává prsteny, které vyhrál s legendárním Kobem

Autor: pl

Čtyři hodiny denně. Přesně tak dlouho mívá bývalý ukrajinský basketbalista Slava Medvěděnko (43) stráž v nejvyšší budově v Kyjevě. S dalekohledem a puškou AK-47 střeží cestu do města před okupanty. Kromě vojenské služby ale pomáhá Ukrajině i jinak. Do dražby dal totiž své dva mistrovské prsteny z NBA, které vyhrál v dresu Los Angeles Lakers. Tehdy s ním slavil i legendární Kobe Bryant (†41).

Zatímco ostatní hvězdy NBA v důchodu podnikají nebo si užívají zasloužený relax, Medvěděnko kvůli válečnému konfliktu neví, co dřív. K ukrajinské armádě se přidal už na začátku okupace. A to bez jakýchkoliv vojenských zkušeností. Kromě osobní pomoci nabídl i pomoc finanční. Do dražby jdou jeho mistrovské prsteny NBA z let 2001 a 2002.

Prsteny dostane zpět

Reportér webu The Athletic Bill Oram také zmínil, že prsteny nejsou jedinou věci z jeho sportovní kariéry, kterých se vzdává na úkor finanční pomoci Ukrajině. „Podle jeho slov už prodal trička, dresy a boty. Další na řadě jsou jeho prsteny,“ prozradil Oram. O své památky na vítězné roky ale nepřijde navždy. V případě, že se prsteny opravdu vydraží, jsou zástupci Lakers ochotni mu vyrobit nové. Medvěděnka o tom informovali zástupci klubu.

Kromě toho basketbalista pozval na Ukrajinu například bývalého spoluhráče Shaquilla O´Neala (50) v rámci benefičního utkání. Dále založil charitativní nadaci na pomoc ukrajinským dětem, která má také za úkol zásobovat jídlem oblasti zasažené okupací. Medvěděnko odehrál v NBA sedm sezón, z toho šest za Lakers. Jeden ročník strávil v Atlantě.

Bývalý úspěšný basketbalista Slava Medvěděnko brání svou vlast
Bývalý úspěšný basketbalista Slava Medvěděnko brání svou vlast