Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Legenda Piquet se zastal »zetě« Verstappena: Rasisticky přitom urazil Hamiltona

Autor: sm

Motosportem otřásl pořádný skandál. Trojnásobný mistr světa Nelson Piquet se v jednom z rozhovorů zastal přítele své dcery, Maxe Verstappena, a urazil přitom jeho soka Lewise Hamiltona. Použil přitom rasistickou nadávku.

Rozhovor, ve kterém se Piquet nevybíravě pustil do Hamiltona, vznikl už během loňského listopadu. Až teď se ale dostal mezi veřejnost. Piquet pro Lewise Hamiltona zvolil rasistické pojmenování, které nemá moc daleko k pejorativnímu označení »negroušek«.

V rozhovoru, který vedl Ricardo Oliveira se věnoval kolizi, která mezi oběma jezdci vznikla loni v Silverstonu. Zatímco Verstappen musel být po nárazu do zdi poslán do nemocnice, Hamilton na závěr závodu slavil úspěch. A právě i ony oslavy zvedly některé lidi ze židle. Piquet byl evidentně mezi nimi.

„Ten negroušek tam poslal auto a nedovolil druhému jezdci uhnout,“ hájil nepřímo přítele své dcery a urážku pak ještě jednou zopakoval. „Ten negroušek tam v zatáčce špatně najel. Neznáte tu zákrutu. Je to rychlá zatáčka, není možné, aby ji projela dvě auta,“ vysvětloval Piquet.

„Zprasil ho (Verstappena). Jeho štěstím bylo, že šel ze hry jen jeden,“ vysvětloval Brazilec, který dříve závodil s hvězdami typu Alain Prost nebo Ayrton Senna. Na Piquetova slova brzy reagoval Mercedes, který se svého jezdce pochopitelně zastal. 

„Co nejdůrazněji odsuzujeme jakékoli používání rasistických nebo diskriminačních výrazů. Lewis stál v čele úsilí našeho sportu o potírání rasismu a je skutečným mistrem diverzity na dráze i mimo ni. Společně sdílíme vizi rozmanitého a inklusivního motosportu a jeho incident podtrhuje zásadní význam dalšího úsilí o bojovnou budoucnost,“ stojí v prohlášení stáje.

Vzhledem k tomu, jak moc se Hamilton zasadil o to, aby jezdci před závody poklekávaly na znak boje proti rasismus, zdá se, že Piquet britskému jezdci poslal vodu na jeho mlýn...