Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tenistka Kasatkinová přiznala, že randí s holkou. Co na to homofobní Rusové?

Autor: sm

Dlouho se o tom spekulovalo a teď je to oficiální. Ruská tenistka Darja Kasatkinová (25) šla s kůží na trh a přiznala, že má po svém boku přítelkyni. Zatímco fanoušci jsou nadšeni z toho, že se elitní sportovkyni ulevilo, ruské politické špičky už takovou radost nesdílí...

Svou sexuální orientaci nastínila Kasatkinová v YouTube rozhovoru s ruským blogerem Viťou Kravčenkem. Právě ta ji totiž položila otázku, zda má přítelkyni, načež tenistka odpověděla, že ano. 

Zároveň dodala že držet tyto informace »zavřené ve skříni« by podle ní nebylo dlouhodobě reálné.  „Nemá to smysl, pořád by se vám to točilo v hlavě, dokud něco neřeknete. Každý člověk se samozřejmě rozhodne, jestli se otevře a jak moc," líčila své pocity a situaci Kasatkinová.

Obrázek se stříbrnou medailistkou

Vzápětí na sociální sítě přidala fotografii s krasobruslařkou Natálií Zabijakovou (27). Dá se tedy předpokládat, že onen »coming out« s obrázkem souvisí a Kasatkinová fotografií chtěla ukázat ženu, po jejímž boku je šťastná. 

Podívejte se na coming out nejlepší ruské tenistky: Vyjasníme si to. Máš přítelkyni?
Video se připravuje ...

Kdo už je ale z přiznání méně šťastný jsou lidé v Rusku. Tenistka sice momentálně žije a trénuje ve Španělsku, ale v její domovině je postup vůči homosexuálům poměrně striktní. 

Od rok 2013 je tam zákonem zakázána jakákoliv diskuze o homosexuálních vztazích s odůvodněním, že jde o „propagaci netradičních sexuálních vztahů“ nezletilým. Tím se také Rusům zavřela možnost homosexualitu obhajovat anebo protestovat za práva lidí, kterých se jiná sexuální orientace týká.

Ruští politici navíc chtějí tento zákon rozšířit o úplný zákaz propagace, nemožnost homosexualitu zmínit v pozitivním duchu a také chtějí zabránit tomu, aby se filmy s takovýmto obsahem dostávaly do kin.

„Upřímně řečeno, je pro mě těžké komentovat taková prohlášení. Jsme Rusové! Máme tradiční, kulturní, morální hodnoty, které předáváme z generace na generaci,“ vyjádřil se v rozhovoru pro Sport 24 tiskový mluvčí ruské vlády Roman Terjuškov. 

Není to přitom poprvé, kdy se Kasatkinová stala ruským politikům trnem v oku. Nedávno například přiznala, že ačkoliv ji mrzí, že se jako Ruska nemůže zúčastnit Wimbledonu, rozumí tomu, protože během války umírají lidé, což považuje za horší. Přání konce války mimo jiné zmínila i v onom rozhovoru, kde přiznala svou sexuální orientaci.

Darja Kasatkinová s Natálií Zabijovou
Darja Kasatkinová s Natálií Zabijovou