Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Znásilnění v juniorce?! Kanadský hokej řeší sexuální skandál! Už zase

Autor: pl

Na juniorském šampionátu v hokeji roku 2003 došlo mezi členy kanadského nároďáku k sexuálnímu napadení. S touto informací přišel novinář Rick Westhead, který vyzval hokejový svaz, aby se kauzou začal zabývat. Jako motivaci k vyřešení dodal patřičné informace. V posledních letech to přitom není poprvé, co kolébku hokeje zasáhl sexuální skandál.

Celý případ vyplul na povrch poté, co vedení kanadského hokeje vydalo v pátek prohlášení ohledně sexuálního napadení. Westheada po dodání informací členové kanadského hokejového svazu požádali o spolupráci s policií. Nejen samotného novináře, ale také jeho zdroje.

„Pan Westhead informoval Hockey Canada, že hovořil s mnoha svědky, kteří mu poskytli explicitní popis napadení,“ stojí v prohlášení svazu. „Podrobnosti v e-mailu pana Westheada byly hluboce znepokojivé. Asociace Hockey Canada okamžitě kontaktovala oblastní policii v Halifaxu, který byl spolupořadatelem mistrovství světa juniorů IIHF v roce 2003.“

Podobný případ se už řešil

Na tehdejší soupisce byla jména jako například Jordin Tootoo, Joffrey Lupul či hvězdný gólman Marc-André Fleury. Kanadu tehdy porazili před domácím publikem ruští reprezentanti výsledkem 2:3. Podezření na kauzu už bylo dřív, ale chyběly detaily, které nakonec přinesl Westhead, jenž působí u zámořského média TSN/CTV National News.

Není to poprvé, co Westhead informuje o sexuální kauze spojenou s kanadským hokejem. Před čtyřmi lety mladá žena tvrdila, že byla sexuálně napadena osmi hokejisty, kteří hráli v Canadian Hockey League. Někteří z nich dokonce vyhráli zlato na juniorském šampionátu. Žádný verdikt u soudu ale nezazněl. Žaloba byla totiž stažena.