Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel slavný brněnský útočník a vicemistr světa Zdeněk Kepák (†84)

Sportovní veřejnost smutní. V Brně ve čtvrtek zemřel bývalý vynikající hokejový útočník, mistr Evropy a dvojnásobný stříbrný medailista z mistrovství světa, Zdeněk Kepák (†84). Novináře o tom informoval jeho spoluhráč, Jaromír Meixner. Kepák byl jednou z největších legend nejen brněnského, ale i českého hokeje

Nejvyšší soutež hrál už v 17 letech. V dresu domovského Králova Pole odehrál dvě ligové sezony, vstřelil v nich šest branek. Na vojnu narukoval do Jihlavy, která tehdy byla nováčkem soutěže. V Dukle strávil celé čtyři ročníky, během nichž nastřílel 51 branek.

Pak se vrátil na jih Moravy, ale tentokrát do Rudé hvězdy (dnešní Kometa), která v té době vládla českému hokeji. Kepák skvěle zapadl do památné útočné formace s Františkem Ševčíkem a Jaroslavem Jiříkem.

Za deset sezon v Kometě sehrál 318 utkání a zaskvěl se 223 body za 114 gólů a 109 asistencí, oslavil pět titulů v letech 1962 až 1966 a k tomu další tři stříbra a dva bronzy. V roce 1971 brněnský tým opustil a přidal ještě jednu sezonu nejvyšší soutěže v Gottwaldově, kde za 34 duelů nastřílel 10 branek a přidal sedm nahrávek.

Pomohl ke stříbru

V reprezentaci odehrál 25 zápasů, vstřelil šest gólů. Debutoval v ní v roce 1961 ještě jako hráč Dukly při prohře 6:7 s Kanadou. Objevil se i v nominaci na MS 1961, kde Československo získalo titul mistra Evropy a světové stříbro. Kepák však zápasy sledoval jen z lavičky či tribuny. Podruhé se na MS dostal o čtyři roky později, v Tampere už pomohl ke stříbru třemi nahrávkami v šesti zápasech.

Vynikající hráč, přezdívaný Kepoš, později působil i jako trenér. „Vedl Olomouc, Gottwaldov, Třebíč, několikrát trénoval v Brně, kde vedl rovněž tréninkové středisko mládeže, nebo v Hodoníně,“ vzpomněl na přítele Jaromír Meixner. Pohřeb hokejisty bude ve čtvrtek.

Legenda brněnského hokeje Zdeněk Kepák zemřel
Legenda brněnského hokeje Zdeněk Kepák zemřel