Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jaromír Jágr (50) dal poslední sbohem svému tatínkovi (†82): Nejsilnější chvíle pohřbu

Autor: sm, ptr, ljš
  • Jaromír Jágr napsal dva dny před pohřbem pro tátu dopis do nebe.

    Dlouho bojoval s rakovinou, ale zákeřná nemoc jej nakonec přelstila. Přesně týden poté, co Jaromír Jágr starší (†82) vydechl naposled, se konalo poslední rozloučení v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kladně. Na pohřeb dorazila řada známých osobností a smuteční obřad vedl slavný kněz.

  • Podpora kamarádů

    Poslední sbohem přišla dát Jaromíru Jágrovi staršímu řada smutečních hostů. Mezi prvními, kteří dorazili, byl například útočník Martin Straka, legendární hokejista Milan Holý nebo Tomáš Plekanec, který přinesl rudé květiny. Na své »hokejové kamarády« se mohla slavná »68« v těžkých chvílích spolehnout. Například kladenský kapitán včera Jágra zastoupil na náboru mladých Rytířů.

    Tomáš Plekanec na pohřbu otce Jaromíra JágraFoto CNC/Karel Kopáč
  • Slavný kněz

    Pro mnohé smuteční hosty bylo překvapením, kdo smuteční obřad vedl. Posledního rozloučení s Jaromírem Jágrem starším se totiž ujal kněz Zbygniew Czendlik, který celý pohřeb řídil velice lidsky a citlivě se snažil truchlící rodinu podpořit. 

    „Přijel jsem tady hlavně z toho důvodu, ne abych říkal moudra nebo vás mentoroval. Jedu do Kladna na chvíli, abych tady chviličku s vámi pobyl, abych vedle vašeho zemřelého tatínka postál. O nic víc prakticky nejde, ale to sami dobře znáte ze svých životů. Když prožíváme těžkou chvíli, nepotřebujeme nic slyšet, někdy nás slova až dráždí, ale stačí když vedle nás někdo jen tak stojí,“ sdílel těžké chvíle s truchlícími.

    Posledního rozloučení s Jaromírem Jágrem starším se ujal kněz Zbygniew CzendlikFoto CNC/Michal Beránek, Karel Kopáč
  • Jágrův dopis

    Text, který nazval Poslední dopis na cestu do nebe tátovi od syna, napsal Jaromír Jágr dva dny před posledním rozloučením. Podle kněze Zbigniewa Czendlika, který obřadem provázel, byl legendární hokejista před jeho čtením velmi nervózní, zvládl to ale s naprostou grácií. A odhalil také magickou šifru, která je pro něj od tatínka znamením.

    „Milý táto,

    je tady den, který jsem doufal, že nikdy nepřijde. Den, kdy odcházíš z tohoto světa do světa pro nás neznámého. Ale já věřím, že dnem, který sis vybral k odchodu mi dáváš jasné znamení, že vše je přesně tak, jak má být a já se nemusím bát. 15.11.2022, když totiž sečteme všechna čísla 15+11+20+22, součet se rovná číslu 68 a to je číslo, které nosím na hokejovém dresu a je mně souzené.

    Chtěl bych ti poděkovat za všechno, co jsi pro nás udělal. Pro mě, pro Jitku, pro mámu i celou rodinu. A ne jenom pro nás, dá se říct pro všechny. Nikdy jsem tě neviděl nikoho odmítnout. Kdo tě poprosil, tomu jsi pomohl.

    Dřel jsi a pracoval od rána do večera. Nevynechal jsi můj jediný trénink, ani zápas. Byl jsi přísný, ale spravedlivý. Ty jsi byl ten, co mě vytvářel, co mě maloval. Já byl pouze obrázek, na který se lidé chodí dívat, někteří ho dokonce i obdivovat. Ale skutečný malíř jsi byl ty. Vrozená autorita byl tvůj štětec a geniální rady jako – poslouchej jenom mě, nepij alkohol, neukazuj bolest, vždy musíš trénovat víc, než ostatní - a moje nejoblíbenější rada - nežeň se, máš času dost, byly tvé barvy.

    Kdybych měl vše shrnout, tak bych řekl, že jsi se 100% obětoval a udělal maximum pro to, aby se tvá rodina měla lépe, než jsi se měl ty.

    A ještě bych rád připomněl tvůj jedinečný suchý humor. Kdo ho neznal, nechápal. Už jen ten tvůj originální pozdrav „No nazdar, děláš něco?“ dokázal vykolejit i ty největší borce.

    A nakonec mám pro tebe jednu radu já. Nevím, jak to v nebi chodí a ani nevím, koho potkáš prvního, jestli sv. Petra, Ježíše nebo samotného Boha, ale zkus je pozdravit jinak, než jsi to dělal tady na zemi. Víš, pozdravit je stylem „Nazdar, děláš něco?“ by asi nebyl ten nejšťastnější začátek.

    Měj se tam hezky a brzy na viděnou. Jaromír, Jitka a máma.“

    Jaromír Jágr přečetl na pohřbu svého táty text, který nazval Poslední dopis na cestu do nebe tátovi od synaFoto CNC/Karel Kopáč
  • Utěšování maminky

    Paní Anna do kostela Nanebevzetí Panny Marie na kladenském náměstí dorazila spolu s celou rodinou asi o půl hodiny dřív. Usadila se do první lavice po levé ruce svého syna Jaromíra.

    Ještě než varhany ohlásily začátek obřadu přijímala s celou rodinou v slzách kondolence od smutečních hostů. Nezapomněla také sama pohladit rakev s ostatky muže, po jehož boku stála více než půl století.

    Pohřeb tatínka Jaromíra JágraFoto CNC/Karel Kopáč
  • Pochod za rakví

    Po obřadu byla z kostela vynášena rakev. Za tou kráčela zdrcená paní Jágrová zavěšena do syna Jaromíra a jeho přítelkyně Dominiky. Když byla rakev uložena do pohřebního vozu, políbila ji a dala tak svému muži poslední sbohem...

    Jaromír Jágr podpírá svou maminku cestou z kostela.Foto CNC/Michal Beránek, Karel Kopáč
  • Jágrův návrat

    Náměstím Starosty Pavla zněly kostelní zvony ohlašující konec. Smuteční obřad, který byl, jak řekl kněz Zbygniew Czendlik, oslavou života Jaromíra Jágra staršího, došel ke svému závěru. A zatímco většina smutečních hostů mezi sebou diskutovala venku, majitel kladenských Rytířů se vrátil v doprovodu své lásky Dominiky zpět do útrob kostela.

    Možná chtěl ještě chvíli na posvátném místě rozjímat a srovnat si v hlavě životní etapu, která odchodem milovaného tatínka skončila. Ostatně podobně se zachoval i na pohřbu Karla Gotta v Katedrále svatého Víta, kde zůstal sedět sám poté, co všichni hosté už odešli.

    Pravděpodobně chtěl ale také poděkovat Czendlikovi za citlivost s jakou dojemný obřad vedl. V kostele Jaromír s Dominikou strávili jen několik minut a brzy odjeli pryč.

    Pohřeb otce Jaromíra JágraFoto CNC/Michal Beránek
  • Tajemství věnců

    Na smutečním obřadu se samozřejmě sešlo množství věnců a kytic od truchlících. Dle tradice se přímo na rakvi nacházel mohutný věnec od nejmladšího člena rodiny. „Mám tě v srdci, Pravnuk Maxmilián,“ stálo na něm. Syn Pavlíny Jágrové je přitom na světě teprve lehce přes půl roku.

    Chybět nemohl ani výrazný věnec od syna Jaromíra. Ten byl vystaven na čestném místě a vínová stuha byla ozdobena vzpomínkou na zesnulého otce. „Myslíme na tebe, tati, Jaromír a Dominika,“ zněl vzkaz pro milovaného tátu, ke kterému se připojila i Jaromírova přítelkyně. Zdrcená vdova nechala na svůj věnec umístit text "S láskou vzpomínám, Anička."

    Paní Jágrová naposledy políbila rakev s ostatky svého muže.Foto CNC/Michal Beránek, Karel Kopáč
  • Galerie

    Paní Jágrová pohladila manželovu rakev-
    Paní Jágrová pohladila manželovu rakev-
    Smuteční řeč Jaromíra Jágra na pohřbu jeho otce. Četl dopis, který pro něj napsal
    Video se připravuje ...

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###