Zdeněk Janda
Premium
21. dubna 2022 • 12:55

Kubík: ve 12 ve Sportu, teď hvězda Kladna. Jágra měl poslechnout dřív...

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli vzácné vrozené vadě kyčlí nemohl v mládí hokej čtyři roky hrát, prodělal operaci, pak se dal na ping-pong. V něm vynikal, takže když se vracel k hokeji, sportu svého srdce, tehdejší kouč to oplakal. Když mu bylo necelých třináct, vyšel o něm článek ve Sportu s titulkem: „Chce být hvězdou, proto chodí na led i se ženami.“ Adam Kubík, dnes třiadvacetiletý lídr Kladna, hvězdou je! Táhne tým v baráži, která pokračuje za vedení Rytířů 2:0 v Jihlavě (17.30 hodin). Přečtěte si jeho příběh.



Psal se rok 2011, tehdy jsme v příloze Sportu, která se věnovala kladenské mládeži pod vedením nového majitele Jaromíra Jágra, objevilo i téma, o kom fanoušci jednou ještě uslyší.

Mládežnický kouč David Čermák, dnes shodou okolností trenér áčka, bez většího rozmýšlení ukázal: Zkuste Adama Kubíka. Ten to v sobě má.

Nespletl se. Kubík se vypracoval v klíčového útočníka, v sezoně zaznamenal 22 gólů, třikrát už se trefil i v baráži. V minulých letech mu pomohly mimo jiné rady od Jaromíra Jágra, který do něj hustil: „Musíš zesílit a být lepší v soubojích!“ Při večerních trénincích ho začal cepovat. Ale teď se ještě vraťme na začátek.

Jeho první rozhovor probíhal po telefonu. „Dodnes si pamatuju, že jsem to dělal v pokojíku, byl jsem nervózní, přešlapoval jsem na místě,“ vybavuje si po letech svoje první interview.

Takhle psal deník Sport o Adamu Kubíkovi v roce 2011
Takhle psal deník Sport o Adamu Kubíkovi v roce 2011

V tu dobu už mu bylo hej. Mohl znovu dělat to, co ho nejvíc baví. Byl u hokeje, který mu lékaři na čtyři sezony mezi šestým a desátým rokem vzali. Měl totiž vzácnou vadu pravé kyčle, prodělal operaci, pravidelně chodil na kontroly. Hokej měl červenou.

„Ale nevydržel bych nic nedělat, takže jsem začal hrát ping-pong. Ne, že by mi ho úplně doporučili, spíš mi říkali, abych vůbec nesportoval, ale v tomhle aspoň přimhouřili oči,“ vzpomíná kladenský šikula. A šlo mu to! Postupně se ve stolním tenisu vypracoval, v kategorii mladších žáků začal objíždět i republikové turnaje.

Kladno - Jihlava: V přesilovce udeřil Kubík a Rytíři jdou opět do vedení, 5:4
Video se připravuje ...

Trénink se ženami

Když se po letech zase mohl vrhnout na hokej, stolní tenis musel jít stranou. „Vedl mě jeden starší trenér, který to oplakal. Volal rodičům a říkal jim, že ve mně vidí potenciál, jsem šikovný a přemlouval je, abych nekončil,“ popisuje. Jenže jeho srdce tepalo pro hokej, takže to pro něj byla jasná volba.

Nikdy nelitoval. Naopak. A začal dohánět to, o co přišel. Využíval každé chvíle, aby mohl být na ledě, proto i ten titulek někdejšího článku: Chce být hvězdou, proto chodí na led i se ženami.

„Vybavuju si, jak jsme se s tátou hádali po telefonu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
 
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud