Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Historický moment ve fotbale: Rozhodčí poprvé tasila bílou kartu! Co znamená?

Autor: pl

Premiéra, jakou fotbalový svět neviděl. Ne, řeč není o žádném supertalentu, ale o bílé kartě, kterou rozhodčí poprvé použila v lisabonském derby mezi Benficou a Sportingem. Jaký je vlastně její význam?

Někteří příznivci vypadali udiveně, jiní dokonce začali tleskat. Přesně takové reakce vyvolala bílá karta v ruce sudí Catariny Camposové, která řídila pohárový zápas mezi ženskými týmy Benficou a Sportingem Lisabon. Co ale vlastně znamená? Na rozdíl od červené a žluté se neukládá za trest, ale za odměnu.

Konkrétně odměňuje fair play. A nemusí se to nutně týkat pouze fotbalistů nebo fotbalistek. Premiérově byla karta udělena zdravotnickým týmům z obou mančaftů, kteří ke konci prvního poločasu pohotově zasáhli, když na tribuně omdlel jeden z příznivců. Díky jejich včasné reakci se naštěstí nic vážnějšího nestalo, a fanoušek se rychle vzpamatoval.

Benfica nakonec před domácím publikem deklasovala rivala 5:0, a zajistila si místo v semifinále. Výhra byla o to sladší, že na duel dorazilo 15 032 fanoušků, což je v ženském portugalském fotbale nový rekord.

Historicky poprvé byla ve fotbalovém klání použita bílá karta. Postarala se o to sudí Catarina Camposová v utkání žen mezi Benficou a Sportingem Lisabon
Historicky poprvé byla ve fotbalovém klání použita bílá karta. Postarala se o to sudí Catarina Camposová v utkání žen mezi Benficou a Sportingem Lisabon