Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf olympijské mise Dvořák se o speciál bál: Tři hodiny nezvěstní!

Autor: vba

Vypravily se na cestu doslova přes půl světa, aby se podívaly na finálový zápas a přímo z místa podpořily své miláčky. Jenže partnerky hokejistů nakonec souboj o zlato horko těžko ladily 11 kilometrů nad zemí...

A zatímco letadlo mířilo do Nagana, v dějišti Her nastala panika. Jak popisuje na webu olympijského týmu tehdejší šéf české mise František Dvořák (80), činovníci se báli tragédie!

„Manželky měly letět nejkratší cestou přes Rusko a Čínu. Jenže asi tři hodiny nebylo letadlo na radarech Rusů a ani Japonců. Bylo to velmi dramatické. Báli jsme se, jestli nespadlo,“ ošívá se zpětně Dvořák. Vládní speciál ale nakonec bezpečně dosedl v Tokiu, kde prý nálada mezi partnerkami hokejistů nebyla ideální.

„Do Nagana jely rychlovlakem Šinkanzen, ale přijely, až když bylo po všem. Byly docela rozzlobené...“ směje se Dvořák. Dámy tak nejenže přišly o euforii přímo na zápase, ale organizátoři jim pak navíc rychle utnuli i společné oslavy. „Přišel Japonec a okamžitě všechny nahnal do autobusů, že musejí jet zpátky do Tokia, kde na ně čeká vládní speciál připravený k odletu!“

Haška strkali do rentgenu!

„Na letišti se děly věci! Byl problém některé hokejisty vůbec procpat turniketem,“ vzpomíná šéf olympijské mise Dvořák. V centru dění byl prý hlavně brankář Dominik Hašek. „Jirka Dopita ho tlačil na vozíku, který se používá na kufry. S Martinem Strakou ho pak strčili do přístroje, který rentgenuje obsah zavazadel,“ chechtá se Dvořák.

Pro kapitána vládního speciálu to prý už taková bžunda nebyla. „Měl strach, že někdo láhvemi rozbije okno a nastane dekomprese,“ popisuje činovník. Rozdováděnou zlatou partu ovšem nezklidnil ani ministr Svoboda, ani umělé turbulence, které piloti vyvolali. „Naopak je to ještě více rozdivočilo!“ culí se Dvořák.

František Dvořák popsal paniku, která zavládla poté, co se letadlo s manželkami ztratilo z radaru
František Dvořák popsal paniku, která zavládla poté, co se letadlo s manželkami ztratilo z radaru