Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Legendy smekají před Kvitovou: Kdo se jí zastal proti Rusce?

Autor: ptr

Připsala si velké vítězství, ale také na sebe poštvala bývalou soupeřku Světlanu Kuzněcovovou (37). Tenistka Petra Kvitová (33) si po triumfu v Miami pustila ústa na špacír a její politické názory popudily slavnou Rusku. Nesklízí ovšem jen opovržení, za Petru se postavilo hned několik českých sportovních legend. Mezi nejvýraznější patří podpora od bývalých hokejistů Dominika Haška (58) a Jiřího Hrdiny (65).

„Můj postoj je samozřejmě stále jasný, jsem proti válce a více mi záleží na lidech a hráčích z Ukrajiny. Oceňuji, že Wimbledon to měl loni těžké, když se nedávaly body kvůli tomu, že tam Rusové a Bělorusové nehráli,“ svěřila se Kvitová. Své ruské a běloruské kolegy by nechtěla potkávat ani na nadcházející olympiádě v Paříži, která je na programu příští rok. Petra ctí olympijskou myšlenku a tento sportovní svátek považuje za oslavu míru a přátelství. „Takže to mi dělá starost. A opravdu jsem ocenila, když je Wimbledon loni nepozval,“ dodala.

Její slova ale nenechala Ruska bez odezvy a okamžitě je označila za protiruskou propagandu. „Je evidentní, že Češi jsou vůči Rusům velmi zaujatí. Na celém světě panuje propaganda a rusofobie. Jsem toho názoru, že hráči by z toho měli být vynecháni. Měli by prostě jen hrát tenis,“ zněla ostrá odpověď bývalé světové dvojky pro zahraniční média.

Šelma tam pořád je. Kvitová o tom, jak v sobě zase probudila lvici
Video se připravuje ...

Po drsné odpovědi od Kuzněcovové se za Kvitovou rychle postavili hned dva veleúspěšní bývalí hokejisté. „Díky Petro, že jste se nebála promluvit a vymezila jste se proti podpoře ruské imperialistické války a zločinům. Vím, že pro Vás aktivní sportovkyni je to mnohem těžší než pro mě. Vaše slova jsou velmi důležitá a věřte, že nakonec zachrání nejeden ukrajinský i ruský život,“ poslal slova podpory jeden z nejhlasitějších odpůrců války Dominik Hašek.

Pozadu nezůstal ani další vítěz legendárního Stanleyova poháru Jiří Hrdina. „Russká soudružka tenistka Kuzněcovová se vyjádřila k vyslovenému nesouhlasu s účastí Rusáků na OH Petrou Kvitovou a russofobii Čechů. Petra je jedna z mála světových sportovních špiček, které podpořily Ukrajinu a plně s ní souzním. Dokud bude Putin válčit, Rusáci na OH ne,“ nebral si klasicky servítky. Je vidět, že česká tenisová jednička není ve svých přesvědčeních zdaleka osamocena a nemusí se tak bát dát najevo svůj názor.

Ruska Kuzněcovová se opřela do tenistky Petry Kvitové i českého národa.
Ruska Kuzněcovová se opřela do tenistky Petry Kvitové i českého národa.