Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Částečná úleva pro Salače: Dopadli zloděje, který mu vykradl auto, ale...

Autor: pl

Rychlost je pro něj v životě zásadní věc. Na závodních okruzích sviští Filip Salač (21) o sto šest. Nyní ale v případě českého motocyklového jezdce závodili policisté, konkrétně s časem. Poslední dva týdny se snažili vypátrat zloděje, který nadanému jezdci vykradl auto. A podařilo se! I tak je ale účastník Moto2 zklamaný.

Ke krádeži došlo 8. května v luxusní Pařížské ulici, konkrétně po 22. hodině. Zloděj vysklil okno Salačova Mercedesu a vzal batoh, ve kterém se nacházely platební karty, peněženky nebo cestovní pas. Dále zmizely sportovní hodinky, desky s daty ohledně závodů nebo make-up jeho polovičky Markéty Mörwickové. Talentovaný závodník to zjistil poté, co se k autu vrátil společně se svou přítelkyní. Chtěli si udělat hezký večer před odjezdem do Francie, kde ho čekal závod.

„Po návratu z tréninku v Mostě jsme byli s přítelkyní na poslední večeři před odjezdem do Le Mans. Dojedli jsme po desáté hodině večer a ještě jsme se šli projít na Staroměstské náměstí,“ líčil Salač webu TN.cz. „Normálně parkuji na Pařížské ulici a nenapadlo mě, že když tam kolem desáté budu stát, a to ještě v hodině, kdy chodí dost lidí, že bude někdo schopný rozbít mi okno a vybrat věci z kufru. Když jsme přišli z procházky a sedali do auta, tak bylo rozbité levé zadní okno,“ doplnil motorkář, který závodí s číslem 12.

Odcizené talismany

Zmizelé věci s vysokou finanční hodnotou ale nejsou to nejhorší, co bylo odcizeno. Mimo jiné dotyčný vzal i talismany, ke kterým má rodák z Mladé Boleslavi citový vztah. „Měl jsem tam i talismany, které s sebou vozím již od roku 2014. To mě mrzí hodně. Jsem dost pověrčivý a procestovalo to se mnou celý svět,“ smutnil Salač. Zároveň dodal, že talismany neměly pro zloděje žádnou hodnotu. O co konkrétně se mělo jednat? Podle slov závodníka se jednalo o kameny z asijského trhu. Měl je u sebe pro štěstí. „Já vím, že je to blbost, ale pro mě to mělo velkou osobní hodnotu. To mě nejvíc mrzí,“ dodal.

Částečnou úlevu tak Salač aspoň pocítil v moment, kdy se dozvěděl o dopadení pachatele, kterého policisté vypátrali díky kamerovým záznamům. Viník se ke všemu přiznal. Sedmačtyřicetiletému kriminálníkovi nyní hrozí až pět let vězení, kde už v minulosti byl. V trestním rejstříku totiž má už dvacet záznamů a vězení opustil loni v prosinci.

„Mám radost, že policie chytila pachatele. Odvedla dobrou práci,“ pochvaloval si jezdecký talent práci policie. „Bohužel se ty věci ještě nenašly. Pachatelé se toho asi zbavili, ale s tím jsem počítal. Jsem aspoň rád, že jestli dopadne soud, tak bude o takovéhoto člověka méně,“ doufá Salač.

Motocyklový závodník Filip Salač je rád, že policisté dopadli zloděje, který mu vykradl auto. Milované talismany ale zpět nezískal
Motocyklový závodník Filip Salač je rád, že policisté dopadli zloděje, který mu vykradl auto. Milované talismany ale zpět nezískal