Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Už žádné roztažené nohy! Federace zasahuje proti dráždivým fotkám gymnastek

Autor: OB

A dost! Švýcarská gymnastická federace (STV) vydala prohlášení, ve kterém zakazuje zveřejňování fotografií, u kterých by mohla pozornost fanoušků směřovat mezi nohy závodnic. Po jejich stížnostech na nutnost si oblékat krátké a přiléhavé úbory tuto změnu většina z nich vítá.

V blízké době už nejspíš neuvidíme pohoršující fotografie gymnastek. Jako první toto pravidlo vyjde v platnost ve Švýcarsku. „K ochraně gymnastek usiluje STV o to, aby nebyly zveřejňovány a předávány žádné sugestivní nebo jinak eticky citlivé fotografie. Především takové fotky, kde se gymnastky fotily v rozkroku,“ píše asociace ve své nové směrnici.

„STV si je vědoma, že takové snímky mohou vznikat při pořizování akčních fotografií. Je však třeba se vyhnout jejich zveřejnění. Hlavním zájmem STV je zvýšit citlivost pracovníků médií a nechat zvítězit zdravý rozum“, stálo v následném vyjádření.

Na stránkách STV si je možné přesně zjistit, které fotografie jsou povolené a které naopak ne. Hlavním tabu jsou fotografie roztažených nohou směřujících nahoru. U „splitů“ pak záleží na tom, z jakého úhlu byl snímek pořízen.

Zaměstnankyně STV Naomi Kempterová poté tento krok německým médiím vysvětlovala: „Chtěli jsme vydat jasný signál, že takové fotografie v budoucnu nechceme. Na něco takového byl nejvyšší čas“

Podobný krok má v plánu i Německá gymnastická asociace, která však prozatím jen pozměnila místa, na kterých se budou fotografové nacházet. Ta totiž již čelila podobným stížnostem od gymnastky Sarah Vossové, které se nelíbilo, že musí svůj oblíbený sport provozovat v krátkých a upnutých oblečcích. Na Mistrovství Evropy šla poté příkladem a společně se dvěma kolegyněmi vystupovala v oblecích s dlouhými nohavicemi.