Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

»Fotbalový Jágr« opět překonává svůj rekord: Japonec bude hrát až do 57 let!

Autor: TT

Prohlásil, že bude hrát fotbal až do smrti. Japonský fotbalový útočník Kazujoši Miura (56) svůj výrok za uplynulý rok očividně nepřehodnotil. Bude tedy minimálně po další sezónu běhat po trávnících ve druhé portugalské lize SABSEG v dresu UD Oliveirense.

Kazujoši Miura má hned dva primáty! Když oslavil padesátku, tak se věkově dotáhnul na tehdejšího nejstaršího profesionálního fotbalistou v historii kopané – Angličana Stanleyho Matthewse, a následně jej sesadil z trůnu.

Zároveň je také nejstarším hráčem na světě, který kdy vsítil gól v profesionální lize. Tímto ale jeho příběh zdaleka nekončí! Od té doby Kazujoši Miura překonává vlastní rekord každičký rok při podpisu nové smlouvy.

Letošek není žádnou výjimkou! Pro Miuru to bude jeho 38. profesionální sezona v jeho předlouhé profesionální kariéře. Portugalský klub UD Oliveirense totiž oznámil na svých sociálních sítích, že Kazujoši Miura bude pokračovat v jejich dresu i nadále v příští sezoně.

Japonec už působil v Portugalsku od ledna letošního roku, kdy přišel na hostování z klubu FC Yokohama. Oba celky pak mají stejného majitele Onodera Group, japonského provozovatele restaurací. Než odešel do Portugalska, byl Miura na hostování ve čtvrté japonské lize v týmu Suzuka Point Getters.

“King Kazu” ale příliš mnoho prostoru v minulém ročníku nedostával. Celkem v barvách UD Oliveirense nastoupil pouze do tří zápasů a připsal si pouhých 28 minut na hřišti. Přestože toho v poslední době moc neodehrál, žije asketicky a striktně dodržuje nutričně vyváženou stravu. Kupříkladu si denně měří podkožní tuk, na trénink přichází jako první a odchází jako úplně poslední.

Mít v týmu takového hráče s obdobnou mentalitou je výhoda, protože je dobrým vzorem pro mladé talenty. Navíc je zajímavý také z hlediska PR. Kazujoši Miura je totiž nesmírně oblíbený, kromě sportovního odkazu přináší i sociokulturní přesah. V Japonsku se stal celebritou a módní ikonou. Jeho manželkou je slavná zpěvačka a příležitostná herečka Risako Miura, se kterou má dvě děti. Dohromady pak tvoří vysoce sledovaný pár.

Zajímavé pak zejména je, že Kazujoši Miura v roce 1982 opustil střední školu a ve věku patnácti let odcestoval do Brazílie „na vlastní brdo“ s vidinou velkolepé fotbalové kariéry. V jeho rodném Japonsku totiž v té době ještě žádná profesionální soutěž neexistovala. Svému snu tak podřídil absolutně vše!

První čtyři sezóny hrával za mládežnický tým Juventus ze Sao Paula, v roce 1986 pak podepsal svou první profesionální smlouvu s tamním Santosem. Později prošel i dalšími brazilskými kluby, včetně Palmeiras a Coritiby.

V sezoně 1994/95 si dokonce vyzkoušel slavnou Serii A za italský celek FC Janov, kde si ve 20 startech připsal 1 branku. Jenže šlo pouze o roční hostování. Na sklonku své reprezentační kariéry oblékal ještě dres chorvatského Dinama Záhřeb, ani zde se příliš dlouho neohřál. O půl dekády déle se též podíval do Austrálie, kde si vyzkoušel místní ligu za FC Sydney.

Kazujoši Miura do této doby na klubové úrovni odehrál 703 mistrovských zápasů, nejvíce startů posbíral v barvách celku FC Yokohama. V domácí lize též hrával za týmy Tokyo Verdy, Vissel Kobe a Kyoto Sanga. Rovněž si vyzkoušel japonský reprezentační dres, kdy na mezinárodní scéně nastoupil k 89 zápasům a vsítil úctyhodných 55 gólů.

Do národního týmu nakoukl v roce 1990 po zmíněném návratu z Brazílie v počátcích jeho kariéry. Naposledy za reprezentaci startoval v utkání v červnu 2000 proti Jamajce. Poté byl ještě třikrát nominován, ve dvou případech se do sestavy vůbec nevešel a úplně poslední duel proti Jižní Koreji v prosinci v témže roce proseděl na lavičce. Další reprezentační starty Miura již jistojistě nepřidá, z klubového fotbalu však jen tak nezmizí!

»Fotbalový Jágr« ještě nekončí! Kazujoši Miura bude hrát až do 57 let!
»Fotbalový Jágr« ještě nekončí! Kazujoši Miura bude hrát až do 57 let!