Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šokující smrt juniorského šampiona v cyklokrosu: Mladičký White (†17) zemřel při tréninku

Autor: TT

Nejen cyklokrosový tým USA, ale i celičký sportovní svět zasáhla velice smutná zpráva. Vycházející hvězdu potkalo velké neštěstí! Nadějný americký jezdec Magnus White se připravoval na blížící se závody, jenže tragicky zahynul při dopravní nehodě.

Zesnulý Magnus White (17) byl považován za jednu z největších nadějí silniční a horské cyklistiky. Vyhrál národní juniorský šampionát v cyklokrosu a rovněž byl součástí americké reprezentace. Předpovídala se mu velkolepá budoucnost, avšak osud tomuto supertalentu vůbec nepřál.

White vášnivě miloval cyklistiku již od útlého dětství a dennodenně na sobě usilovně pracoval, aby se dostal mezi absolutní špičku ve své disciplíně. V sobotních odpoledních hodinách trénoval poblíž rodného Boulderu v Coloradu necelé dva týdny před odjezdem na letošní juniorské MS, které se koná 10. srpna ve skotském Glasgow. Náročná příprava se ale proměnila v obří tragédii!

„S těžkým srdcem oznamujeme, že sedmnáctiletý Magnus White zemřel při nehodě během tréninku,“ informovala o nešťastném úmrtí na svých webových stránkách a sociálních sítích organizace USA Cycling, která představuje hlavní řídící orgán pro veškeré cyklistické závody na americké půdě. Nadějný cyklokrosař tak navždy opustil tento svět! Co se mu přesně stalo?

Magnus White nepřežil následky smolné srážky s automobilem, kdy ho tvrdý náraz zezadu odmrštil ze silnice do plotu i s jeho kolem. Coloradské úřady pak potvrdili, že se jednalo o Toyotu Matrix, za jejímž volantem seděla třiadvacetiletá žena. Podle všeho ale řidička nijak neporušovala pravidla silničního provozu, nejela nepřiměřenou rychlostí a ani před jízdou nepožila žádný alkohol či jiné omamné látky. Konkrétní příčiny nehody tak zůstávají zatím neznámé!

Nejde o ojedinělou tragédii, která se stala v posledních měsících na cyklistických akcích. Na konci července zemřel sedmnáctiletý italský silničář Jacopo Venzo v průběhu prvního dne Junioren Rundfahrt v Rakousku. V polovině června zase v jedné etapě závodu Kolem Švýcarska zahynul domácí Gino Mäder, šestadvacetiletý silniční profesionál. Jeho stáj Bahrain Victorious mu posléze věnovala vítězství ve třech etapách na Tour de France.

Obdobným způsobem chce uctít památku zesnulého mladíka také americký svaz USA Cycling, který se s ním lloučil na úplný závěr svého prohlášení. „Chceme vyjádřit soustrast všem blízkým a popřát jim hodně sil v těchto nesmírně složitých časech. Pojedeme za Magnuse,“ slíbila federace.

Zemřel Magnus White v pouhých 17 letech! Vyhrál americký juniorský šampionát v cyklokrosu.
Zemřel Magnus White v pouhých 17 letech! Vyhrál americký juniorský šampionát v cyklokrosu.