16. června 2023 • 19:05

Cyklista (†26) zemřel po pádu ze srázu. Závodníci kritizují nebezpečný sjezd

Autor: ČTK, krm, mas
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je velmi smutná zpráva... Šestadvacetiletý švýcarský cyklista Gino Mäder podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl při pádu ve čtvrteční etapě závodu Kolem Švýcarska. Na webu o tom informovala jeho stáj Bahrajn Victorious. Soustrast rodině i blízkým vyjádřil pro ČTK také bývalý český cyklista Roman Kreuziger, který je v týmu sportovním ředitelem. Kritikou na nebezpečný sjezd nešetřil mistr světa Remco Evenepoel, ještě dál šel švédský jezdec Tobias Ludvigsson, který ho označil za „idiotský“.



Pořadatelé tradičního přípravného závodu před Tour de France kvůli Mäderově úmrtí neutralizovali dnešní šestou etapu. Peloton podle agentury AFP odjede pouze závěrečných 30 kilometrů a uctí jeho památku.

Mäder v závěrečném sjezdu ve vysoké rychlosti sjel ze silnice a spadl do rokle. Lékaři jej našli ve vodě, a protože jezdec nereagoval, museli ho oživovat. Poté byl vrtulníkem přepraven do nemocnice v Churu, kde však zraněním podlehl.

„Gino byl nejen skvělý a talentovaný sportovec, ale i úžasný člověk. Jsem absolutně beze slov. Přeju jeho rodině a blízkým sílu a myslím na ně,“ uvedl Kreuziger, jenž je sportovním ředitelem v přední světové stáji druhým rokem.

„S obrovským smutkem a těžkým srdcem musíme oznámit úmrtí Gina Mädera,“ uvedli představitelé Bahrajnu Victorious na týmovém webu. „Všichni v týmu jsou z toho zdrcení a v myšlenkách a modlitbách jsme s Ginovou rodinou,“ dodali.

„Je obrovská ztráta. Gino nebyl jen talentovaný cyklista, ale i skvělý člověk,“ přidal ředitel stáje Milan Erzen. „Odteď na každém závodě pojedeme pro něj. A navždy bude součástí našeho týmu,“ prohlásil.

Cyklisté uctili památku tragicky zemřelého Gina Mädera
Cyklisté uctili památku tragicky zemřelého Gina Mädera

Na stejném místě jako Mäder spadl také Američan Magnus Sheffield a skončil s otřesem mozku v nemocnici. Sjezd se proto stal okamžitě terčem kritiky, za zbytečný a nebezpečný ho označil i mistr světa Remco Evenepoel.

„Úplně v klidu se mohlo skončit na vrcholu stoupání. Nechat nás jet nebezpečný sjezd nebyl dobrý nápad,“ uvedl Belgičan na twitteru. „Musíme přemýšlet nad tím, jaké riziko při takových sjezdech podstupujeme,“ dodal.

Ještě důrazněji se do pořadatelů pustil Švéd Tobias Ludvigsson z týmu Q36.5 Pro Cycling. „Gina (Mädera) jsem znal. Je idiotské udělat z takového sjezdu finiš. Bylo by mnohem lepší nechat cíl nahoře a neriskovat naše životy,“ ohradil se. „Uvidíme, co se teď bude dít, ale myslím, že už vůbec nikdo nemá chuť závodit. Já teď chci co nejdříve odjet domů za svojí rodinou,“ dodal.

Mäderova smrt byla oznámena půl hodiny před startem dnešní šesté etapy. Její začátek byl proto odložen a po chvíli organizátoři oznámili, že bude zrušena. Peloton odjede pouze závěrečných 30 kilometrů na Mäderovu počest.

„Zlomilo nám to srdce,“ napsali pořadatelé. „Gino byl jsi skvělý jezdec, ale ještě lepší člověk. Vždy jsi se smál a zvedal náladu všem okolo,“ dodali na twitteru.

Mäder přišel do stáje Bahrajn Victorious před dvěma lety a hned v jejích barvách vyhrál jednu etapu na Giru d'Italia. V roce 2021 také ovládl hodnocení mladých jezdců na Vueltě. Za sebou má i angažmá v týmu Dimension Data.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud