Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Fanoušci se bojí o legendárního fotbalistu: Zdravotní stav Beckenbauera se zhoršuje!

Autor: OB

Německá ikona Franz Beckenbauer (77) má vážné zdravotní problémy. Bývalý fotbalista, který v roce 1990 dovedl národní tým k titulu mistrů světa, minulý rok prodělal oční záchvat a jeho stav se nadále zhoršuje. Podepsala se na tom i smrt jeho syna.

Dvojnásobný držitel zlatého míče z let 1972 a 1976 prožívá poslední roky velmi těžké období. V roce 2015 zemřel jeho syn Stephan Beckenbauer kvůli nádoru na mozku a od té doby se zdravotní stav legendárního obránce začal zhoršovat.

Minulý rok utrpěl Franz Beckenbauer oční záchvat, kvůli kterému se mu vážně poškodil zrak. ,,Bohužel vpravo nic nevidím. S tím si poradím. A musím si dávat pozor na srdce," prozradil 77letý muž, kterého v roce 2004 Pelé zařadil mezi 125 nejlepších fotbalistů historie.

,,Přejeme mu pevné zdraví. Doufáme, že se znovu stane svým starým já, se svou ikonickou energií. Samozřejmě si přejeme, aby se zase zlepšil. Franz vždy říkal, že zdraví je v životě nejdůležitější. Bohužel mu nyní moc nepřeje,“ řekl v rozhovoru Lothar Matthäus, který v roce 1990 pod vedením Franze Beckenbaura vyhrál Mistrovství světa.

Problémy se zrakem však nejsou jeho jediným zdravotním problémem. Trojnásobný vítěz Poháru mistrů evropských zemí, který v září oslaví sedmdesáté osmé narozeniny v roce 2016 a 2017 prodělal dvě operace srdce.

Beckenbauer, který jako jeden z mála vyhrál světový šampionát v roli hráče i trenéra se také před pár týdny nezúčastnil srazu vítězů mistrů světa z roku 1990. Jeho manželka tehdy prozradila, že by pro něj tato akce byla moc náročná.

Fotbalové úspěchy ikony německého fotbalu nemají v historii obdoby. Kromě dvou zlatých medailí z Mistrovství světa a stejného počtu zlatých míčů byl Franz Beckenbauer čtyřikrát zvolen nejlepším fotbalistou roku jeho rodné země. V roce 2004 byl dokonce vyhlášen druhým nejlepším hráčem za posledních padesát let.

Franz Beckenbauer na MS 1974 v Německu
Franz Beckenbauer na MS 1974 v Německu