Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čtvrt století od úmrtí šampionky Griffithové: Tragická smrt ve spánku

Autor: TT

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Přesto některé milníky přetrvávají po dlouhé dekády, legendární Florence Delorez Griffithová (†38) má pak na svědomí hned dva z nich. Celý atletický svět dnes vzpomíná na nejrychlejší sprinterku planety! Jaký je příběh této losangeleské rodačky? A co bylo příčinou jejího tragického úmrtí?

Držitelka dvou platných světových rekordů a současně i trojnásobná olympijská vítězka ve sprintu Florence Delorez Griffithová se narodila 21. prosince 1959 v Los Angeles. Již zpočátku bylo jasné, že má velké sportovní nadání. Talent u své tehdy sedmileté dcery objevila její matka, která ji následně přihlásila do atletického oddílu. A udělala dobře!

Po velkých úspěších v mládežnických kategoriích ji byla nabídnuta pozvánka do týmu kalifornské univerzity. V letech 1982 a 1983 se stala vítězkou univerzitní atletické soutěže NCAA v běhu na 200 a 400 metrů. Studia ale musela zanechat pro nedostatek peněz, finanční podporu ji tehdy dokonce nabízel i její trenér Bob Kersee

Na svém premiérovém MS v atletice v roce 1983 v Helsinkách doběhla ve finále závodu na 200 metrů na krásném 4. místě v čase 22,46 sekund. O rok později se na olympiádě v rodném Los Angeles dostala na stupně vítězů. Na dvousetmetrové trati doběhla druhá za krajankou Valerií Brisco-Hooksovou.

Láska s olympionikem

Před světovým šampionátem 1987 se vdala za trojskokana a dalšího olympijského vítěze Al Joynera. Následoval stříbrný úspěch na MS v Říme a velký úspěch na Hrách v Soulu, kde půvabná atletka vyhrála závody na 100 i 200 metrů a byla rovněž členkou zlaté štafety na 4 × 100 metrů.

V historických tabulkách dodnes svítí její nepřekonatelné světové rekordy na nejkratších sprintech z roku 1988. Jejím časům 10,49 a 21,34 sekundy se na stovce nejvíce přiblížila v roce 2021 Jamajčanka Elaine Thompsonová časem 10,54 sekundy a na dvojnásobné trati také Shericka Jacksonová. Ta se na srpnovém mistrovství světa přiblížila rekordu na pouhých 7 setin, kdy zaběhla historicky druhý nejrychlejší čas 21,41 sekundy.

Smrt ve spánku

Florence Griffithová-Joynerová je také nejrychlejší ženou historie i podle změřené maximální rychlosti běhu. Například na olympijských hrách v Soulu běžela jeden desetimetrový úsek za 0,91 vteřin, což odpovídá rychlosti 10,99 m/s (39,56 km/hod.) Jen pro porovnání, nejrychlejší člověk planety Usain Bolt vyvinul maximální rychlost 44,72 km/hod., díky čemuž v roce 2009 překonal světový rekord na 100 metrů.

Přesně před čtvrt stoletím, konkrétně 21. září 1998, zemřela Griffithová-Joynerová v kalifornském městě Mission Viejo v pouhých 38 letech. Fenomenální sportovkyně prý trpěla vrozenou cévní chorobou, jež ovlivňovala činnosti mozku a způsobovala epileptické záchvaty, v důsledku čehož se udusila během spánku.

Dodnes se ale i s ohledem na její fantastické výkony hojně spekuluje, že skutečnou příčinou mohlo být užívání nepovolených podpůrných látek. Tato obvinění se však nikdy plně neprokázala, díky čemuž Flo-Jo zůstává doposud nepřekonanou královnou ženského sprintu.

Florence Griffithová-Joynerová je nejrychlejší ženou historie podle časů i naměřené maximální rychlosti.
Florence Griffithová-Joynerová je nejrychlejší ženou historie podle časů i naměřené maximální rychlosti.