Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hadamczikův svaz po blamáži se zlatou holí z Nagana: Je vůbec pravá?

Autor: vba, mib

Samaritán českého hokeje. Tímhle titulem se může pyšnit Jakub Voráček (34). Při nečinnosti svazu, který rok před domácím MS rozprášil síň slávy, to byl právě dlouholetý kapitán nároďáku, kdo zachránil slavnou hůl Petra Svobody (57).

Obránce s ní v roce 1998 vstřelil jediný gól ve finále »Turnaje století« v Naganu proti Rusku, čímž zařídil snad největší úspěch v dějinách tuzemského sportu. Poté se ale slavná hokejka dostala přes zesnulého trenéra Hlinku až do rukou nejmenovaného slovenského sběratele. Přesto o ni fanoušci úplně nepřišli, byla totiž zapůjčena do hokejové síně slávy v Praze! Tu ale letos v květnu nechal nový svazový šéf Alois Hadamczik (71) v rámci údajného šetření zavřít...

Tajemný Jachobe

A protože nová, levnější síň slávy ani necelých osm měsíců před startem českého šampionátu stále nestojí (byť ji Lojza už několik měsíců slibuje představit), rozhodl se sběratel dát cenný artefakt do dražby. Vyvolávací cena činila 180 tisíc korun, nakonec ji ale za přesně čtvrt milionu koupil uživatel jménem Jachobe. Ano, tuto přezdívku používá na sociálních sítích právě Jakub Voráček, který má navíc Petra Svobodu za svého agenta!

Prokecli se

Sám »Voras«, jenž loni přerušil kariéru kvůli opakovaným otřesům mozku, o záchraně mimořádně cenného artefaktu mlčí. Že ji ale vydražil opravdu on, se v rozhovoru pro Blesk prořekli na hokejovém svazu. Na přímý dotaz, jestli budou s Voráčkem jednat, aby hůl zapůjčil do nové síně slávy, totiž tiskový mluvčí odpověděl: „Ano, řeší se to, ale nevím, v jakém je to stadiu.“

Vypláznout 250 tisíc korun za Svobodovu hůl Voráčka moc nebolelo, během kariéry v NHL si totiž vydělal 1,8 miliardy Kč.

Lojzovy pochybnosti

Proč takový historický relikt nekoupil místo Voráčka přímo hokejový svaz? Protože prý pochybuje o pravosti hokejky!

„Já se k tomu nechci vyjadřovat, protože to musí řešit výkonný výbor, který máme až v pondělí. Nemám důvod Petru Svobodovi nevěřit, ale jen jsem o tom četl,“ řekl Blesku boss Alois Hadamczik. Narážel tím na Svobodova slova pro deník Sport, kde úspěšný bek připouští, že neví, co se s jeho holemi a dresy z Nagana stalo. „Po finále propukl obrovský blázinec, to si asi dovedete představit. Nemám nejmenší ponětí, co se s mými věcmi dělo dál. Možná si je vzal masér, nebo rovnou Ivan Hlinka. Zpátky do Ameriky jsem ale letěl bez výzbroje,“ přiznal Svoboda.

Slovenský sběratel, který dal hokejku do dražby a předtím ji tři roky nechal vystavovat v pražské síni slávy, však nabízí dva doklady ověřující její pravost. „Jeden z těchto certifikátů pochází od zahraniční společnosti, která provedla prodej na žádost Ivana Hlinky mladšího,“ dušuje se na webu sportovniaukce.cz.

Kauza hokejky Petra Svobody, kterou vstřelil vítězný gól v Naganu.
Kauza hokejky Petra Svobody, kterou vstřelil vítězný gól v Naganu.