Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Celá Anglie se podivuje nad kontroverzním vyloučením: Červená za pár sekund zdržování?

Autor: TT

Anglie řeší další prapodivný verdikt! Kontroverzní vyloučení přišlo z čista jasna ve 38. minutě v zápase mezi ženskými týmy Man City a Chelsea, které skončilo smírně 1:1. Sudí Emily Heaslipová (30) pak podle všeho duel zásadně ovlivnila tím, že velice přísně potrestala obránkyni domácího celku vyloučení za zdržování hry. To se ale vůbec nepozdává fotbalové veřejnosti na Ostrovech…

Za necelou půl minutu se dá stihnout ledacos! Země pulzuje každých 26 sekund, stejnou dobu například také trvá vyběhnout pohyblivé schody ve známé londýnské stanici Green Park. A za tak krátký časový interval lze vyfasovat i červenou kartu kvůli zdržování. Své o tom ví anglická fotbalista Alex Greenwoodová (30), která si před přímým kopem dala na čas a nakonec musela předčasně do sprch.

Ačkoliv se laická i odborná veřejnost po celém světě značně podivuje nad rozhodnutím Emily Heaslipové (30), tak je stále v duchu změn v pravidlech z roku 1997. Od té doby mohou arbitři považovat za zdržování hry i jakoukoliv prodlevu nad 6 vteřin. Jenže potrestání i výše trestu je jen a pouze na uvážení konkrétních sudích, kteří vesměs nejsou tak přísní a často tento prohřešek nechávají absolutně bez povšimnutí. Aby ne, když je tento nešvar natolik rozšířený, že by mohlo v případě nižší tolerance dojít i ke kontumaci mnoha soutěžních klání.

Přesto mnozí kritizují Heaslipovou za to, že velice přísným udělením druhé žluté karty ve 38. minuty negativně ovlivnila průběh celého zápasu WSL 1. Manchester City dlouho hájil těsné vedení 1:0 navzdory svému oslabení, přesto se musel spokojit s pouhým bodem. Vyrovnání přinesl až velký závar v 6. minutě nastavení po rohovém kopu, po kterém se nejlépe zorientovala norská fotbalistka Guro Reitenová (29).

Výkon rozhodčí se nepozdával ani spoluhráčkám Greenwoodové, zejména pak trojici ve složení Laia Aleixandriová (23), Chloe Kellyová (25) a Jill Roordová (26). Dámy v tyrkysových dresech marně protestovaly proti vyloučení klíčové obránkyně přímo na hřišti, za což ale byly varovány pohrůžkou případného karetního trestu a dalšího možného vyloučení. To pochopitelně riskovat nemohly.

Ke sporné situaci se dále vyjádřily aktivní i vysloužilé fotbalistky. Například bývalá brankářka Rachel Brown-Finnisová (43) to označila za „směšné rozhodnutí“, zatímco někdejší střední záložnice Fara Williamsová (39) popsala incident jako „šokující“. Tribuny reagovaly obdobně, z fotbalových kulis se tedy ozývalo hlasité pískání a skandování různorodých urážek od příznivců City směrem ke zkušené sudí. Domácí fanoušci rovněž provokativně počítali každičkou vteřinu nahlas při přímých kopech ve druhé půli, aby nedošlo k další „mýlce“.

Po četných protestech obdržel v tomto zápase žlutou kartu také manažer Gareth Taylor, který patřil k nejhlasitějším kritikům Heaslipové již bezprostředně po utkání. K němu se dokonce přidala též Emma Hayesová, která šéfuje právě ženskému týmu Chelsea. Taylora názorově podpořil i Casey Stoney, bývalý manažer konkurenčního Manchesteru United, který měl ohledně verdiktu naprosto jasno. „Je to možná nejsměšnější červená karta, jakou jsem kdy viděl,“ nešetřil kritikou a ani silnými slovy.

Vzhledem k pobouření, které Heaslipová způsobila svým podle mnohých velice špatným nedělním výkonem, na ni zřejmě čeká disciplinární řízení. Dostane tvrdý flastr? Či si zkušená sudí obhájí své rozhodnutí na základě změn pravidel z konce 90. let? To ukáže až čas…

Sudí Emily Heaslipová udělila druhou žlutou kartu za zdržování hry kvůli pouhým 26 vteřinám. To se ale vůbec nepozdává fotbalové veřejnosti na Ostrovech…
Sudí Emily Heaslipová udělila druhou žlutou kartu za zdržování hry kvůli pouhým 26 vteřinám.  To se ale vůbec nepozdává fotbalové veřejnosti na Ostrovech…