8. července 2023 • 04:45

Příběh jednoho procenta. Přísný, ale i oblíbený Guardiola změnil DNA City

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pep Guardiola zrál pod silným vlivem svého otce, tvrdě pracujícího zedníka, a jeho tvůrčí posedlost vyvěrá i z pocitu, který vrostl do Španělovy mentální půdy železnými kořeny, že vlastně není extra nadaný a musí to dohánět úsilím a houževnatostí. Trénuje od roku 2008 a během 15leté kariéry vyhrál 35 trofejí. Manchesteru City vytesal pověst nezlomného šampiona, který kráčí po stezce posypané vítěznými rubíny a rok co rok zazpívá svůj mistrovský refrén. Tohle je portrét muže, ukrytého za maskou génia.



Sedl si k hráčům a poprvé k nim promluvil jako trenér Manchesteru City. Bylo léto 2016 a 45letý Pep Guardiola si nachystal několik klipů. Nešlo o rozbor soupeře, sestřih, který má odhalit silné a slabé stránky, jež rozšifroval po hodinách zevrubné analýzy.

Týmu, který zdědil po Manuelu Pellegrinim, Chilanovi s vráskami jako horská údolí a přezdívkou El Ingeniero (před půl stoletím vystudoval stavební inženýrství), hodlal předat důležité poselství: obecně platný význam sounáležitosti.

Pellegriniho mančaft nepřipomínal v závěru sezony 2015/16 bitevník, ale loďku zmítanou bouří, která do Ligy mistrů proplula taktak – v poslední den díky remíze 1:1 se Swansea. Cityzens měli stejně bodů jako pátí Red Devils (66), ale lepší skóre, a hleděli na záda Tottenhamu, Arsenalu a Leicesteru.

Guardiola si všiml, že v mužstvu slaví pouze jeden hráč, Kevin De Bruyne. Belgický záložník sice neskákal radostí, ale měl aspoň ruce ve vzduchu a těšil se, že City proskočilo ohnivou obručí do Champions League. Pep chtěl vědět, proč se k němu spoluhráči nepřidali? A s tím se pustil do nastolování vítězné kultury v klubu, do něhož přišel, neboť v něm viděl životní výzvu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud