Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Smrt fotbalové legendy Charltona (†86): Tragická příčina!

Autor: ČTK

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Bobby Charlton zemřel na následky pádu v pečovatelském domě. Vyplynulo to z vyšetřování, jehož výsledky dnes zveřejnil úřad koronera. Úmrtí mistra světa z roku 1966, který zemřel 21. října ve věku 86 let, zpráva podle BBC označila za náhodné.

Bobby Charlton (†86), jenž od července pobýval v zařízení pečujícím o pacienty s demencí, podle závěrů vyšetřování ztratil rovnováhu, když vstával ze židle. Při pádu se uhodil o okenní parapet a zřejmě i o radiátor. Ošetřovatelé při první kontrole neodhalili žádné zranění a Charlton neměl žádné potíže. Později si ale všimli otoku na jeho zádech a zavolali záchranku.

Po převozu do nemocnice vyšetření odhalila zlomená žebra a rozvíjející se zápal plic. Lékaři rozhodli o nasazení paliativní léčby a Sir Bobby o pět dní později zemřel.

Charlton v letech 1956-73 odehrál 758 zápasů za Manchester United. Přežil leteckou havárii v Mnichově v roce 1958, jež rozprášila nadějný tým "Busbyho dětí", a o deset let později dovedl mužstvo k premiérovému triumfu v Poháru mistrů evropských zemí. S United také získal tři ligové tituly a jeden triumf v Anglickém poháru.

Za reprezentaci nastoupil ve 106 zápasech a odehrál kompletní porci minut na vítězném MS v Anglii v roce 1966, kde vstřelil tři góly. Jeho střelecké rekordy v Manchesteru (249 gólů) a národním týmu (49 gólů) vydržely přes 40 let, než je překonal hvězdný Wayne Rooney (37).

Střelecké rekordy v Man Utd a národním týmu vydržely přes 40 let, než je překonal hvězdný Wayne Rooney.
Střelecké rekordy v Man Utd a národním týmu vydržely přes 40 let, než je překonal hvězdný Wayne Rooney.