21. října 2023 • 17:12

Anglie přišla o ikonu. Bobby Charlton (†86) táhl United, přežil pád letadla

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V 86 letech zemřel v sobotu jeden z nejlepších fotbalistů historie Bobby Charlton. Mistr světa s Anglií a držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy z roku 1966 odešel obklopen rodinou, od roku 2020 trpěl demencí. Za Manchester United nastupoval v letech 1954 - 73. Je druhým nejlepším střelcem historie klubu s 249 góly, a to hrál v záloze. Je po něm pojmenována i tribuna: Sir Bobby Charlton Stand. 



„Manchester United truchlí nad úmrtím Sira Bobbyho Charltona, jednoho z největších a nejmilovanějších hráčů v historii našeho klubu,“ uvedl Manchester United. „Sir Bobby byl hrdinou pro miliony lidí, nejen v Manchesteru nebo Spojeném království, ale všude na světě, kde se hraje fotbal. Stejně jako pro své výjimečné fotbalové kvality byl obdivován za svého sportovního ducha a čestnost. Na Sira Bobbyho se bude navždy vzpomínat jako na fotbalového velikána.“

Charlton odehrál za United 758 zápasů. Přežil leteckou havárii v Mnichově v roce 1958, jež rozprášila nadějný tým „Busbyho dětí“, a o deset let později dovedl mužstvo k premiérovému triumfu v Poháru mistrů evropských zemí. S Manchesterem také získal tři ligové tituly a jeden triumf v Anglickém poháru.

„Byl to šampion na hřišti i mimo něj. Jedno z Busbyho dětí, jež připravilo cestu pro příchod nás všech do United. Odpočívejte v pokoji, Sire Bobby,“ uvedl bývalý kapitán Manchesteru Gary Neville, jedna ze slavných klubových postav týmu trenéra Alexe Fergusona.

Za reprezentaci Charlton nastoupil ve 106 zápasech a odehrál kompletní porci minut na vítězném MS v Anglii v roce 1966, kde vstřelil tři góly. Jeho střelecké rekordy v Manchesteru (249 gólů) a národním týmu (49 gólů) vydržely přes 40 let, než je překonal Wayne Rooney.

„Byl to úžasný fotbalista a opravdu milý člověk. Mistr světa, legenda United a pro mě nejlepší anglický hráč všech dob. Už tu s námi není, ale ve fotbale je nesmrtelný,“ uvedl bývalý anglický kanonýr Gary Lineker.

Po Charltonově úmrtí zůstal posledním žijícím členem anglického týmu, jenž ve finále ve Wembley porazil 4:2 tehdejší Západní Německo, autor hattricku Geoff Hurst. „Je to velmi smutná zpráva. Byl to skvělý spoluhráč a přítel, bude chybět všem v této zemi, nejen ve sportu. Nikdy na něj nezapomeneme,“ napsal Hurst na sociální síti X.

Prezident světové federace FIFA Gianni Infantino popsal Charltona jako „fotbalovou legendu, jejíž vliv na fotbal překlenul několik generací“. Pro bývalého anglického kapitána a slavnou postavu United Davida Beckhama byl Charlton „opravdovým národním hrdinou“ a britský premiér Rishi Sunak ho označil za „jednoho z největších fotbalistů historie“. Anglická fotbalová asociace oznámila, že památku bývalého reprezentačního kapitána uctí 17. listopadu ve Wembley při zápase Anglie proti Maltě.

Po odchodu z United v roce 1973 působil Charlton ještě dva roky jako hrající trenér v týmu Preston North End, poté prožil krátká angažmá v Irsku či Austrálii. V roce 1984 se vrátil do Manchesteru v roli ředitele a byl několik desetiletí pravidelným návštěvníkem stadionu Old Trafford, kde jedna tribuna nese od roku 2016 jeho jméno. V roce 1994 získal za svůj přínos fotbalu rytířský titul.

Před třemi lety jeho manželka oznámila, že slavný fotbalista trpí demencí.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud