Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dostihoví trenéři se třesou strachy: Výhružné telefonáty od »Kyselináře«!

Autor: TT

I dostihy přitahují pozornost anonymních agresorů. Uznávaným odborníkům na výcvik plnokrevníků totiž volal zapšklý muž a odporně jim vyhrožoval znetvořením obličeje. Mezi oběťmi děsivých výhružek jsou špičkoví koučové překážkových a rovinových koní, včetně šestinásobného šampiona Nickyho Hendersona.

Britská policie v Essexu zahájila vyšetřování 10. listopadu na základě stížnosti od tamní Národní federace trenérů (NTF). Ta nahlásila záplavu výhružných telefonátů, kterým čelí nejméně deset elitních koučů dostihových koní. Neznámý muž na lince se představil coby »Acid Man«, což lze volně přeložit jako »Kyselinář«.

Terčem ošklivých výhružných útoků se staly dostihové legendy, jako je je například Charlie FellowesRichard Fahey, Gary W. Moore či Nicky Henderson, který se dokonce staral o koně královské rodiny. Těmto váženým pánům psychicky labilní chlapík hrozil, že až je potká na závodišti, tak jim poleptá obličej silnou žíravinou. Jeho skutečný motiv ale zatím není znám. Zůstává tak záhadou, proč cílí právě na respektované koňaře.

A jak vlastně proradný výhružník získal telefonní čísla svých vytipovaných obětí? Zneužil jejich volně přístupné kontaktní údaje, které jsou k dispozici na internetu kvůli případným zájemcům z řad majitelů zvířat. Trenéři i jezdci si zkrátka nějak musejí vydělávat na živobytí, jenže kvůli vlastní propagaci jsou tak neobyčejně zranitelní vůči cyberstalkingu a jiné škodlivé komunikaci. To dokazuje i případ žokejky Saffie Osborneové z roku 2021, které bylo dokonce vyhrožováno pod výstrahou smrti.

A tak manželka trenéra Jamieho Snowdena jménem Lucy tehdy založila iniciativu proti tomuto nešvaru ve spolupráci se zmíněnou NTF. „Je to dost hrozné,“ komentoval pro BBC výkonný ředitel trenérské federace Paul Johnson. Dále uvedl, že jsou členové sice zvyklí přijímat kritiku i vulgární nadávky, ale že tyto aktivity přechází únosnou mez a je na čase jim udělat přítrž jednou provždy. Podaří se příslušným orgánům vypátrat a chytit nevyzpytatelného Kyselináře?

Terčem výhružných telefonátů se staly trenéři dostihových koní, včetně slavného Nickyho Hendersona.
Terčem výhružných telefonátů se staly trenéři dostihových koní, včetně slavného Nickyho Hendersona.