Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

V únoru začne v Novém Městě MS, biatlonisté se ale pořád trápí: Je to na palici!

Autor: tad, dia
  • V únoru začne v Novém Městě MS, biatlonisté se ale pořád trápí.

    Za tři týdny to s velkou slávou vypukne. Do Nového Města přijede biatlonové mistrovství světa a Češi si roky malovali, jak na domácí půdě zazáří. V tuhle chvíli to však na medailové žně nevypadá, spíš se zdá, že je všechno špatně. Největší hvězda reprezentace Davidová má snad nejhorší formu v životě a po zpackaných závodech nemá daleko k slzám. Krčmář se po překonání zrádného viru nevrátil na předchozí úroveň. Zbytek týmu je od medailí daleko, ostatně do elitní desítky se mimo štafety Češi dostali jen čtyřikrát! K tomu přidejte občasné trable s lyžemi a není divu, že v týmu i mezi fanoušky panují rozpaky.

  • Hledá se únik

    Biatlonový funkcionář Jiří HamzaFoto Profimedia
    „Nejsem vůbec skeptický, myslím, že na lyžích vypadáme nejlíp za celé roky, musíme se zkrátka trefit. Já věřím, že medaile z Nového Města budou,“ přesvědčoval o vánoční pauze v rozhovoru pro iSport.cz biatlonový šéf Jiří Hamza. Výsledky na trati mu za pravdu rozhodně nedávají. Češi se i v novém roce trápí a nejhorší na tom je, že nikdo neví proč. „Je těžké něco řešit, když si nejsme jistí, v čem ten problém vězí,“ povzdechl si pro iDnes.cz kouč českých žen Egil Gjelland. Co všechno je u mužů a žen s malorážkou a lyžemi špatně?
  • Davidová se posunula o 35 míst: Záblesk naděje!

    Davidová zajela povedený závod.Foto Petr Slavík / Český biatlon
    Na střelnici v letošní sezoně je to z pohledu českých biatlonistů jedna velká tragédie. Výjimkou budiž výkon Markéty Davidové (27) ve stíhačce v Německu, kde »Makula« zaválela! Z 46. pozice, ze které startovala, se i díky bezchybné střelbě prodrala až na 11. místo. „Už jsem se usmívala, když jsem odjížděla z poslední položky ze střelnice. Vím, čeho jsem schopna. Na trati jsem se cítila trochu lépe než při ostatních závodech,“ dodala Davidová fanouškům záblesk naděje před blížícím se domácím mistrovstvím světa v Novém Městě.
  • Zablokovaná hlava

    Davidová bude na domácím šampionátu hlavní tváří českého týmu.Foto Petr Slavík / Český biatlon
    Zbývá jediný nesestřelený terč. Jenomže nezbělá po první opravě, ani po druhé… Davidové při poslední štafetě spadl až na třetí pokus. „Měla bych to dobít a jet, ale asi zafungoval strach z předešlých závodů a úplně jsem se rozklepala,“ smutnila v cíli. „Když jste dole, nahoru se dostává strašně těžko,“ dobře ví Gjelland. Jak si tedy vyčistit hlavu? „Zkusím trošku opustit biatlon, přečíst si knížku, kouknout na seriál,“ řekla »Makula« pro iDnes.cz.
  • Prokletá střelba

    Tereza Voborníková zažívá s kolegyněmi střelecký propad.Foto Petr Slavík / Český biatlon
    Mizerných 74 % sestřelených terčů ve stoje oproti loňským 83, to je truchlivá bilance Davidové. Horší je i Voborníková, Jisslová i Charvátová, muži zůstávají na svém. Češi do zbláznění pilují »suchou« střelbu, snaží se něco změnit. Zatím marně. „Markéta střílet umí. Jen v biatlonu to prostě chce nemyslet,“ radí exbiatlonistka Eckhoffová. A to jsme zase zpátky u proklaté hlavy…
  • Fluorové otazníky

    Na domácí MS je potřeba ideálně vyladit lyže.Foto Petr Slavík / Český biatlon
    Před letošní sezonou došlo k největší revoluci v lyžařských sportech za dlouhé roky. Zakázaly se zdraví a přírodě škodlivé fluorové vosky, týmy tak musí hledat dosud málo vyzkoušené alternativy. Daří se to střídavě, čeští biatlonisté jednou lyže chválí, podruhé na ně dští síru. Statistický pohled říká, že Davidová zpomalila, loni na nejrychlejší ztrácela 3,5 vteřiny na kilometr, teď je to 5,9.
  • Štafetové naděje

    Český biatlon a štafeta. To spojení šlo vždycky dohromady.Foto Petr Slavík / Český biatlon
    Tahle disciplína byla vždy výkladní skříní! Ze smíšené štafety mají Češi olympijské stříbro, z MS zlato a dva bronzy. V letošní, dosud jediné, hned na startu sezony, dojeli Češi pátí, top šestku atakují i v mužských a ženských štafetách. „Všechny jsme byly na start dobře naladěné, bojovaly jsme,“ dmula se naposledy pýchou Voborníková. Právě tenhle duch by mohl zabrat!
  • Dusno v týmu

    V družstvu nepanuje ideální atmosféra.Foto Petr Slavík / Český biatlon
    Domácí MS má být jedním z vrcholů současné generace, snaha českého týmu k němu směřuje roky. Není divu, že v týmu za současné situace nepanuje úplně ideální nálada. „Od včerejška mám v hlavě tolik věcí, že jsem ráda, že jsem ten závod vůbec zvládla,“ prohlásila po poslední štafetě do kamery ČT mnohoznačně Davidová. Podle zdroje Blesku to hvězdě neklape se servisem, ani to není před Novým Městem dobrá zpráva.
  • Davidová bude na domácím šampionátu hlavní tváří českého týmu.
    Davidová bude na domácím šampionátu hlavní tváří českého týmu.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###