Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pohřeb světového rekordmana Kiptuma: Do jeho rodné vesnice se sjely tisíce lidí!

Autor: OB

Od smrti Kelvina Kiptuma (†24), který tragicky zemřel při dopravní nehodě, uběhly už skoro dva týdny. Dnes se do jeho rodné vesnice, která se nachází na západě Keni, sjely tisíce lidí, aby uctili památku svého národního hrdiny. Kromě utrápené rodiny a fanoušků se na pohřbu ukázalo také několik známých tváří.

Smuteční obřad se odehrál ve vesnici Chepkorio v okrese Elgeyo-Marakwet, která je kromě Kiptuma rodištěm dalšího slavného běžce Geoffreyho Kamworora. Na místo se sjely tisíce lidí, kteří se chtěli rozloučit s držitelem světového rekordu, který celé Keni udělal obrovské jméno a byl velkým vzorem pro tamní mládež.

Na pohřbu samozřejmě nechyběla ani manželka zesnulého atleta Asenath Rotichová, která vedla smuteční hosty, přičemž jen těžko zadržovala slzy. „Truchlím pro svou lásku. Plakala jsem tak dlouho, dokud to jen šlo. Budeš mi chybět a navždy budeš mou životní láskou, těším se, až se znovu potkáme,“ řekla při smuteční řeči.

„Byl jsi tím nejlepším manželem a otcem,“ dodala a připomněla tak, že po Kiptumovi zůstaly dvě malé děti. Jeho syn dokonce kráčel před rakví svého otce při smutečním průvodu. Rotichová také prozradila, že ačkoliv měli tradiční svatbu už v roce 2017, plánovali v dubnu uspořádat velkolepý a honosný obřad. Následně se zdrcená manželka zhroutila.

Uctít Kiptumovu památku se rozhodl také keňský prezident William Ruto, prezident světového atletického svazu Sebastian Coe, nebo hlava keňské atletiky Jackson Tuwei. „Byl opravdovou super hvězdou, jejíž cesta měla vždy vzestupnou trajektorii. Vše nasvědčovalo tomu, že se chystá překonat dvouhodinovou hranici,“ uvedl Tuwei.

Bohoslužbu na Kiptumově pohřbu vedl anglikánský biskup Paul Korir který vyzdvihl především jeho pokoru a vazbu na místní komunitu. Prozradil, že před tím, než se stal profesionálním běžcem, se světový rekordman vyučil elektrikářem a pracoval také jako pastevec krav.

„Obědval s mocnými a vysoce postavenými lidmi a následně si přišel zahrát biliard di naší vesnice,“ zavzpomínal Korir. Tělo bylo následně pochováno na rodinném pozemku poblíž města Eldoret.

V Keni se dnes uskutečnil Kiptumův pohřeb
V Keni se dnes uskutečnil Kiptumův pohřeb