Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šílená scéna na Vasově běhu: Pořadatelé zasáhli na poslední chvíli

Autor: OB

V neděli se ve Švédsku konal Vasův běh, který patří mezi nejslavnější závody v klasickém lyžování. Na jeho startu nechyběla ani norská hvězda Torleif Syrstad (29), který si se značným náskokem dojel pro celkové prvenství. V cílové rovince ho však překvapili klimatičtí aktivisté z hnutí Restore Wetlands, kteří se mu postavili do cesty.

Pro většinu příznivců i sportovců je Vasův běh tím nejprestižnějším závodem v běžeckém lyžování. Poprvé se konal v roce 1922 a kvůli třem neuskutečněným ročníkům byl ten letošní jubilejním stým. Ten ale tentokrát kromě známých jmen a skvělé atmosféry přinesl něco, s čím žádný fanoušek ani závodník nepočítal.

V cílové rovince se jako první objevil Torleif Syrstad a zdálo se, že mezi ním a zlatou medailí už nic nestojí. To se však pokusila změnit skupinka klimatických aktivistů, kteří se z ničeho nic objevili na trati a pokusili se norského běžce zastavit.

Ve stejnou chvíli však naštěstí na trať vystartovalo také několik policistů a pořadatelů a s nezvanými hosty si rychle poradili. Syrstadovi tak nakonec stačilo se aktivistům jen lehce vyhnout a s věncem kolem krku si v klidu doběhl pro vítězství.

„Viděl jsem, že jsou tam aktivisté. Naštěstí od zodpovědných lidí přišla rychlá reakce a zbavili se jich,“ uvedl vítěz pro švédskou televizi SVT. Syrstad také přiznal, že ho situace na chvíli vyděsila. „Na pár sekund ano, říkal jsem si -„sakra“. Na něco takového se úplně nemůžete připravit,“ odpověděl Nor na otázku.

Mnohem větší rozhořčení však panovalo ve švédské televizi. „Tohle mohlo dopadnout hodně špatně. Nemůžete dělat něco takového na úkor ostatních,“ zlobil se expert SVT Anders Blomquist „Jsem naštvaná, jenom se na to dívám. Mohli zničit to, že si tu závodníci plní své sny,“ doplnila vicemistryně světa Britta Johanssonová Norgrenová.

Hnutí Restore Wetlands chtělo prý svým činem protestovat proti sponzorům závodu Volvo a Preem, kteří v očích členů hnutí symbolizují fosilní průmysl negativně ovlivňující klima.

Syrstadovi se do cesty připletli aktivisté. I tak ale zvítězil
Syrstadovi se do cesty připletli aktivisté. I tak ale zvítězil