Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Horolezecké ikoně Messnerovi ožily vzpomínky na životní tragédii: Vrátili mu botu mrtvého bráchy!

Autor: as

Emoce s ním cloumaly, potlačoval slzy. Ital Reinhold Messner (79), nejslavnější horolezec všech dob, konečně dostal botu mladšího bratra Günthera (†24). Jako památku na sourozence a současně i největší tragédii své impozantní kariéry...

Jako první zdolal Korunu Himálaje, 14 osmitisícovek, bez použití kyslíku. Jeho slovutnosti se nikdo nevyrovná. Vše přitom začalo neštěstím. Hned prvního výstupu na osmitisícovku – Nanga Parbat v červnu 1970 – se zúčastnil i Messnerův brácha.

Spolu vystoupili na vrchol, jenže už na pokraji sil. Na cestě zpět vyčerpaný Günther trpící výškovou nemocí zahynul v lavině. Reinhold se ho marně snažil najít, sám přežil jen zázrakem – lékaři mu museli amputovat šest omrzlých prstů na nohou. Pro mnohé byl ale vyvrhel, který pro své ambice obětoval bratra! „Opustil jsi ho, můžeš za jeho smrt!“ napadali ho kritici celé dlouhé dekády. Až v roce 2005 byly na úpatí hory nalezeny lidské ostatky včetně jedné boty (ta skončila v muzeu) a testy DNA potvrdily, že jde o mladšího Messnera. Jeho bratr byl očištěn, teorie o tom, že sourozence nechal lézt dolů samotného vražednou Rupálskou stěnou, byly definitivně vyvráceny.

Předloni nalezli v ledovci Diamir druhou koženou botu patřící mladšímu Messnerovi. A nyní, 53 let po tragédii, ji dojatému Reinholdovi předali... „Dnes konečně dorazila z Pákistánu Güntherova druhá bota, která pomohla vyvrátit konspirační teorie o tragédii na Nanga Parbat. Günthere, děkuji a myslím na tebe,“ napsal slavný horolezec.

Dojatý Reinhold rozbaluje zásilku z Pákistánu.
Dojatý Reinhold rozbaluje zásilku z Pákistánu.