Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Zavřený boss Kaderka paralyzoval český tenis: Škodí z vězení!

Autor: as, sm, ČTK

Nejspíš neochvějně věří, že se do světa »bílého sportu« vrátí hlavními dveřmi a uslyší frenetický aplaus. Jenže Ivo Kaderka (60) si nechce připustit, že se už dávno stal tím, čím vždy tak tvrdě tituloval své kritiky: škůdcem českého tenisu!

Šestý týden sedí ve vazbě, kam jej poslal soud. Abdikovat na post prezidenta ČTS ale odmítá. „Můj klient nepočítá s odstoupením,“ měl sdělit členům výkonného výboru Kaderkův právník Richard Maleček.

Prachy u ledu

Co to znamená? Totální kolaps svazu, jehož činnost je paralyzovaná! Kaderka coby jediný statutární zástupce disponuje podpisovým právem, takže bez něj nemá kdo podepsat například platební příkazy klubům. Reakce bank? „Smůla, ale s tím se nedá nic dělat, vyřešte si to,“ slyšeli zástupci svazu. Jako na smilování se tak čeká na mimořádnou valnou hromadu 7. června, kde mají být změněny »prokaderkovské« stanovy a zvolen nový šéf.

Bude se snad o post prezidenta opět ucházet i stávající boss, jenž v té době už bude nejspíš na svobodě? Pokud ano, jeho šance jsou prakticky nulové. I jemu dříve loajální členové výkonného výboru byli podle informací Blesku konsternováni, když dostali do rukou podklady z Národní sportovní agentury o hospodaření ČTS. Černé na bílém tak viděli, jak na jejich akce za doslova pár desítek tisíc korun Kaderka inkasoval z NSA několikamilionové dotace.

Proč zůstávají ve vazbě?

Prezident ČTS Kaderka šéf dozorčí rady svazu Vojtěch Flégl aktuálně zůstávají ve vazbě. ČTK to sdělil zdroj z vězeňského prostředí. Pražský městský soud minulý týden rozhodoval o stížnosti jednoho z mužů, zřejmě právě Kaderky. Ze setrvání obou obviněných ve vazební cele lze dovodit, že soud stížnost zamítl.

Kaderka i Flégl jsou za mřížemi od konce února kvůli tomu, aby neovlivňovali doposud nevyslechnuté svědky. Kaderka si tehdy proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 7 o vzetí do vazby rovnou podal stížnost, Flégl si ponechal čas na rozmyšlenou.

„Soud rozhodl o stížnosti jednoho z obviněných v neveřejném zasedání dne 4. dubna 2024,“ sdělila na dotaz ČTK mluvčí pražského městského soudu Štěpánka Tykalová. „Druhá stížnost bude projednána po jejím předložení,“ doplnila. Bližší informace včetně toho, o čí stížnosti soud rozhodl, odmítla sdělit s argumentem, že přípravná fáze trestního řízení je neveřejná. Věc nechtěl komentovat ani Kaderkův advokát Tomáš Gřivna. Nicméně pokud by soud stížnosti vyhověl, musela by příslušná věznice obviněného bezprostředně poté propustit na svobodu.

Koluzní vazba, tedy vazba z důvodu možnosti maření vyšetřování, může trvat maximálně tři měsíce. Lhůta se počítá ode dne zadržení, Kaderkovi i Fléglovi tak vyprší před koncem května. Výjimkou je situace, kdy se obviněný pokusí z vazby ovlivňovat svědky nebo spoluobviněné. V takovém případě může soud na návrh státního zástupce vazbu prodloužit.

Vacek po výslechu

Jako poslední z vyšetřovaných v kauze údajného zneužívání státních dotací se dostavil na policii bývalý hráč Daniel Vacek (53). Kouč tuzemské dvojky Macháče byl po návratu z USA vyslechnut už minulý týden, čímž by měli mít detektivové všechny informace pěkně po kupě a nemělo by nehrozit ovlivňování svědků. O to překvapivější je skutečnost, že Kaderka ve vazbě stále zůstává...

Kaderka škodí i z vězení...
Kaderka škodí i z vězení...