Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Horolezkyně Kolouchová zdolala jako první Češka Annapurnu: Popsala 18 hodin pekla!

Autor: ČTK, OB

Dlouhých 18 hodin k vrcholu! Horolezkyně Klára Kolouchová (45), máma dvou dětí, jako první česká žena stanula na vrcholu Annapurny. Na 8091 metrů vysoký himálajský vrchol a desátou nejvyšší horu světa vylezla v pátek dopoledne se skupinou nepálských šerpů a dalších dvou horolezkyň z Ukrajiny a Velké Británie.

Pětačtyřicetiletá Kolouchová zdolala Annapurnu, jež má pověst jednoho z nejnebezpečnějších vrcholů vůbec, pět let poté, co jako první česká žena vystoupila na druhou nejvyšší horu světa K2 (8611 m). 

Náročný výstup podnikla skupina tzv. severní cestou. Rozhodli se nakonec nestavět čtvrtý výškový tábor a na vrchol vyšli přímo z C3. „Tým, který měl na starost jištění cesty, odvedl úžasnou práci. Hlavní úsek od cca 7.400 m se ale bohužel nepovedlo odjistit. Chtělo to opravdu pevné nervy, abychom se v noci dostali přes strmé ledové úseky. Brzy dodám další fotky a podrobnosti, protože během výstupu došlo k několika poměrně dramatickým zvratům,“ prozradila zkušená horolezkyně.

Skupina Kolouchové se rozhodla nestavět čtvrtý výškový tábor a vylezla na vrchol po extrémně náročném 18hodinovém výstupu přímo z C3.Foto Archiv Kláry Kolouchové

Na vytouženém vrcholu pak natočila emotivní video. „Jedna hodina odpoledne a já stojím na vrcholku Annapurny. Vyráželi jsme v půl 7 večer z C3. Nejdelší a nejtěžší den, co jsem kdy zažila,“ řekla zadýchaně.

Klára Kolouchová natočila na vrcholu Annapurny emotivní video
Video se připravuje ...

Po následném sestupu z Annapurny, v bezpečí městečka Pokhara, pak nahrála ještě poděkování svým blízkým. „Je neskutečný, že jsem před pár dny stála na vrcholu desáté nejvyšší hory světa, nádherné a majestátní Annapurny. Je to má pátá zdolaná osmitisícovka a musím říct, že nám dala pořádně zabrat. Děkuju své úžasné rodině, která mi tyhle výpady do hor ještě toleruje a na dálku objímám své děti. Už se těším, až budu doma,“ sdělila Kolouchová.

Klára poslala pozdrav své rodině z nepálského města Pokhara
Video se připravuje ...

Maminka dvou dětí už má za sebou řadu podobných expedic. V roce 2019 byla i na třetím nejvyšším vrcholu Kančendženze (8586 m) a v roce 2007 dokonce zdolala ještě pod rodným jménem Poláčková Mount Everest (8848 m).

Annapurnu před Kolouchovou pokořilo šest Čechů. Josef Rakoncaj to dokázal jako první v roce 1988, ve stejném roce se na vrchol dostali také Jindřich Martiš s Josefem Nežerkou, následovali Martin Minařík (2009), který se ale při sestupu ztratil, a Radek Jaroš s Janem Trávníčkem (2012).

Klára Kolouchová natočila na vrcholu Annapurny emotivní video
Klára Kolouchová natočila na vrcholu Annapurny emotivní video