24. února 2015 • 15:00

Fotbalová revoluce v Česku: Liga chce být samostatná

Autor: šf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chceme si řídit naše věci sami! To je rozhodnutí šéfů prvoligových a druholigových klubů, kteří si odhlasovali, že nejvyšší soutěž chce být samostatná, s upraveným vztahem k fotbalové asociaci. Od kdy? Možná už od léta. „Pokud půjde vše naprosto ideálně, mohlo by to tak být. I když důležité je především to, aby všechny strany projekt dobře pochopily a prodiskutovaly. Nechceme rozhodovat pod časovým tlakem,“ uvedl šéf Ligového shromáždění Dušan Svoboda. A důvod pro změnu? „Liga nemá vzhledem ke své tradici odpovídající pozici,“ dodal.



Chystané novinky samostatné ligy

Šéf Ligové fotbalové asociace a Ligového shromáždění Dušan Svoboda je pověřen jednáním s fotbalovou asociací o návrhu smlouvy ohledně reformy profesionálních soutěží. Co by se po jejím uzavření od sezony v 2015/16 změnilo?

- ligu by řídil vlastní management;
- liga by sama obsazovala disciplinární a další komise;
- v komisi rozhodčích, která musí zůstat pod FAČR, by liga měla jednoho zástupce;
+
- po červnu 2018, kdy končí smlouva s marketingovou společností STES, by liga přímo kontrolovala marketingová a televizní práva;

Česko by se samostatnou ligou přiblížilo většině fotbalově vyspělých zemí, kde už tento model funguje. Co by konkrétně znamenala? Především to, že ve všech hlavních záležitostech by měla mít hlavní slovo ona, a to prostřednictvím svého managementu. Pod asociaci ale v každém případě musí i nadále spadat komise rozhodčích, jak velí fotbalové předpisy FIFA a UEFA.

Svoboda: Samostatná liga? Není to jen o Berbrovi, věřím v dohodu
Video se připravuje ...

Oboustranně upraveny by také byly finanční toky mezi ligovým vedením a FAČR. „Český fotbal nefunguje ekonomicky dobře. A pokud se bude víc dařit lize, bude to platit i o asociaci,“ upozornil Svoboda. Smlouvy s asociační marketingovou společností STES, která má pod palcem příjmy z marketingu a televizních práv, se do června 2018 měnit nebudou, poté by ovšem došlo ke změně. „Pak by práva byla obchodovaná napřímo přes Ligovou fotbalovou asociaci,“ uvedl Svoboda.

Projekt, který v minulosti prosazoval hlavně někdejší teplický ředitel František Hrdlička, a dotáhl do konce šéf Ligového shromáždění Dušan Svoboda, se dosud setkával s rezervovaným či rozporuplným přijetím na Strahově. Předseda FAČR Miroslav Pelta však musel brát zároveň v úvahu to, že je majitelem FK Jablonec, nejvýrazněji tak návrh zpochybňoval místopředseda Roman Berbr.

Ten dokonce iniciátory samostatné ligy obvinil, že podle prvního návrhu smlouvy upravující vztah s FAČR chtěli pořádat samostatnou soutěž za peníze asociace. „Odtržením“ ligy se zmenší Berbrův vliv na ni, ovšem vyjma rozhodčích. Těm velí jeho partnerka Dagmar Damková.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud