Michal Koštuřík
18. června 2021 • 16:20

Šumulikoski: Svědík nikam! Hoffman do Polska, kdo by mohl ještě přijít?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrchní architekt čtvrtého místa Slovácka v předchozí sezoně v pátek odpoledne po krátké dovolené opět cepoval Petrželu a spol. Trenér Martin Svědík mohl dál vést útočníka Jana Klimenta, teď už v polské Wisle Krakov. Jenže klub ho odmítl uvolnit. Tu práci nakonec dostal Adrián Guľa. „Nepustil bych ho ani za nic. Můžeme se o tom bavit čtyřiadvacet hodin a stejně pak řeknu, že ne,“ zdůraznil pro iSport.cz sportovní manažer Veliče Šumulikoski.



Na hřišti ve Starém Městě už byli s mužstvem i útočník Ondřej Šašinka a krajní univerzál Daniel Holzer. Oba si vytipoval v Baníku kouč Svědík, dobře je zná. Před červencovým druhým předkolem Konferenční ligy s bulharským Lokomotivem Plovdiv z nich zkusí narychlo udělat důležité hráče pro Slovácko. „Počítáme s tím, že to nějaký čas může trvat. Musí si zvyknout na jiný tréninkový proces a další věci. Na druhou stranu, oba už jsou zkušení a věřím, že se brzy dostanou na tu svoji hranici, kde je chceme mít,“ přál si trenér.

Pryč jsou defenzivní stožár Stanislav Hofmann a nejlepší střelec Jan Kliment. Zkušený stoper se podle informací Sportu dohodl na angažmá s polskou Termalicou Nieciecza, nováčkem nejvyšší soutěže. „Nebude úplně snadné ho nahradit, nějaký pátek to bude trvat. S Kadlecem byli sehraní, odehráli spolu spoustu utkání,“ zdůraznil Svědík. „Vymýšlíme varianty, které musí být přímo úměrné možnostem klubu.“

Další ztráty aktuálně v plánu nejsou. Nečekejte ani hromadný import do kádru. Kromě Šašinky a Holzera se dá očekávat příchod ještě jednoho hotového borce. Jde o stopera z české ligy, jehož zkusí pedant Svědík vrátit na bývalou úroveň. V přípravě je i krajní obránce Petr Reinberk, který má před podpisem nové smlouvy.  

Daniel Holzer a Ondřej Šašinka jsou novými posilami Slovácka
Daniel Holzer a Ondřej Šašinka jsou novými posilami Slovácka

Řeší se rovněž pozice brankáře, neboť tým postrádá silnou, jasnou jedničku. O zápasy se v sezoně dělili Pavol Bajza s Vítem Nemravou. Se střídavými úspěchy. „Pokud bude na trhu ten správný hráč pro nás, vezmeme ho. Ale je teď v Česku dostupný brankář, který by byl lepší než ti naši?,“ položil řečnickou otázku manažer Šumulikoski. Jinými slovy, momentálně žádná jednání nefinišují.

Pokud by došlo na vzývaný comeback odchovance Milana Heči ze Sparty, bylo by to o něčem jiném. V jeho případě by klub neváhal ani vteřinu. Jenže pravděpodobné to není. „Heča má všechno. Kdyby se vrátil, máme na pět šest let do konce jeho kariéry klid. Vedle něj by rostli Bajza s Nemravou. A třeba by ho časem i přeskočili, kdo ví,“ pokrčil rameny Šumulikoski.

A kdo zastoupí na hrotu desetigólového Klimenta? Stoprocentní náhrada se najde stěží. „Takový typ, co se týká sprintových náběhů, dlouhého kroku i soubojů, u nás není,“ podotkl kouč. „Typologicky bude těžké ho nahradit. Abychom přivedli stejného hráče jako je Kliment, tak to určitě nebude. Musíme prostě vymyslet variantu sestavy, která nám bude fungovat.“

Pro Šumulikoského je stěžejní, že zůstal jeho nejbližší spolupracovník Svědík. Chápe sice, že má touhu po kariérním posunu, ale podle něj je na takový krok ještě čas. „Řekli jsme si, že do pěti let chceme s klubem něco udělat, stabilizovat ho v prostředku tabulky. To není jen o jednom roku. Až když to zopakujeme další dvě sezony, může se posunout. Je v pořádku, že by chtěl do většího klubu. Sám ho tam odvezu,“ slíbil s úsměvem.

V nejbližší době zamíří Svědík akorát se Slováckem do Slovinska na soustředění…V plánu je duel s Orenburgem a rýsuje se generálka s Dynamem Moskva.  

Veliče Šumulikoski, sportovní manažer Slovácka:

Už se nebojím

„Pro mě je Svěďa klíčový člověk. Už ho znám, načetl jsem ho. Každý z nás má svoje. Není to s ním lehké, je hodně náročný. Ale to je správně. Kdyby ho majitel pustil, mrzelo by mě to. Vím, jak Svěďa trénuje a co dokáže z hráčů dostat. Já nechci prohrávat a on taky ne. Kolikrát jsem nervózní, nadávám. Prohrál jsem v kariéře spoustu zápasů, ale pořád chci vyhrávat. Za klub, ne kvůli mně. V této funkci jsem zjistil, že není jednoduché jít a koupit hráče. A kvůli covidu to bude čím dál složitější. Hlavně pro menší kluby. Když jsem do toho před dvěma a půl lety šel, bál jsem se, že sestoupíme. Byl bych pod tím podepsaný. Skoro jsem nespal, byl jsem ve stresu. Teď už se nebojím. Po roce jsem viděl, že jdeme správnou cestou. Měl jsem strach, že přijdou po těžkých trénincích zranění. Ale hráči si na ty dávky zvykli, jsou silnější a silnější. Myslím, že nyní jsme konkurenceschopní každému.“

Svědík po Spartě: Dostali jsme zbytečný gól, nohy už nám pak nešly
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Slovácko - Zlín 2:0. Domácí potvrdili nejlepší sezonu v historii
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud