6. dubna 2022 • 05:00

Boj o titul: Plzni pozice sedí, pro Slavii hrají trenéři. Šance Sparty 5 procent

Autor: jon, šp, jav, inf
Vstoupit do diskuse
14
  • Video se připravuje ...

    Tři zápasy do konce základní části, pak dalších pět v nadstavbě. Boj o titul ve FORTUNA:LIZE spěje k vrcholu a po víkendovém programu je zase o něco zamotanější. Plzeň udržela jednobodový náskok na Slavii, o další čtyři body vzadu ještě číhá Sparta. „Velkou trojku“ jsme srovnali podle několika faktorů - aktuální formy, vlivu trenérů nebo rozlosování. Kdo má podle Sportu největší šanci na titul?

    Z V R P Skóre B
    1. Slavia 30 23 4 3 71:19 73
    2. Plzeň 30 22 6 2 53:19 72
    3. Sparta 30 20 6 4 65:32 66
    4. Slovácko 30 18 5 7 50:30 59
    5. Ostrava 30 14 9 7 54:39 51
    6. Hr. Králové 30 9 13 8 38:40 40
    7. Ml. Boleslav 30 11 5 14 45:48 38
    8. Liberec 30 10 7 13 29:38 37
    9. Olomouc 30 9 10 11 39:37 37
    10. Č. Budějovice 30 9 9 12 40:46 36
    11. Zlín 30 8 6 16 36:53 30
    12. Teplice 30 8 3 19 29:49 27
    13. Jablonec 30 4 14 12 22:45 26
    14. Bohemians 30 6 8 16 34:56 26
    15. Pardubice 30 5 9 16 35:67 24
    16. Karviná 30 3 8 19 30:52 17
    • Skupina o titul
    • Skupina o Evropu
    • Skupina o záchranu

  • Aktuální forma

    PLZEŇ
    Na jaře jsou v lize nejúspěšnějším týmem, naposledy prohráli 31. října na Slavii (0:2). Nicméně v uplynulých dvou duelech (Jablonec 0:0, Slavia 1:1) nechali soupeřům čtyři body. Zápasy celou sezonu rvou spíš na sílu, disciplínu a potřebnou dávku štěstí.

    SLAVIA
    Z uplynulých tří zápasů vytěžila jen čtyři body. Zejména porážka na těžkém terénu v Liberci bolela. Akutním problémem je finální fáze. Nejde jen o zahozené příležitosti, sešívaní se v posledních duelech s obtížemi dostávají do tutových střeleckých pozic. Tři zápasy, dva góly. To je evidentní limit.

    SPARTA
    Vzestupný trend je jasně patrný. Sparta vyhrála poslední tři ligová utkání, vždy navíc dokázala svůj výkon posunout o kus dál. Proti Baníku už mělo představení Letenských solidní parametry. Do parádní formy se rozehrál stoper Martin Vitík, zlepšují se rovněž klíčová křídla Jakub Pešek s Lukášem Haraslínem.

  • Rozlosování

    PLZEŇ
    Ze tří aspirantů na titul asi nejtěžší, do startu nadstavby čeká Viktorii pořádná fuška. Výjezd na Hanou do Olomouce, pak domácí střet s ambiciózním Baníkem a závěr v Mladé Boleslavi, kde to Plzeňanům nikdy příliš nešlo. Ztratit může kdekoliv.

    SLAVIA
    Na Slavii se řítí brutální zkouška. V následujících třinácti dnech odehraje pět zápasů. Tři v tuzemské soutěži, dva s Feyenoordem v Konferenční lize. Má kliku, že v Edenu má relativně „oddechové“ partie s podprůměrnými Pardubicemi a Zlínem. Mezitím si odskočí na „pískoviště“ do Jablonce. Z adeptů na titul má nejnabitější program.

    SPARTA
    Na první pohled velmi hratelné, na ten druhý ale zároveň dost záludné. Výjezdy do Teplic a Olomouce by měli Pražané zvládnout, v posledních letech ale na obou stadionech nechali dost bodů. Žádnou selankou nebude ani domácí střet se Slováckem. Na Letné ale Sparta disponuje ohromnou silou.

    SESTŘIH: Plzeň - Slavia 1:1. Remízu zařídil Chorý, Viktoria stále první
    Video se připravuje ...

  • Vliv trenérů

    PLZEŇ
    Michal Bílek v tandemu s Pavlem Horváthem drží kabinu, jsou respektovanými personami. Před patnácti lety slavil se Spartou double, v Polsku dokráčel s národním týmem do čtvrtfinále EURO. Jako hráč reprezentaci výrazně pomohl na světový šampionát do Itálie a tam k postupu do čtvrtfinále.

    SLAVIA
    Tady je Slavia v plusu. Široký štáb vizionáře Jindřicha Trpišovského dovede přemýšlet o každém detailu, opakovaně ukázal vhodné mixování se sestavou a odvahu k improvizaci. Celá suita navíc moc dobře zná cestu ke zlatu. To se bude v klíčových týdnech náramně hodit.

    SPARTA
    Alfa a omega sparťanských nadějí. Pavel Vrba si s sebou na Letnou přinesl hromadu trofejí a úspěchů. Jestli někdo ví, jak vítězit, je to právě on. Teď to ovšem musí potvrdit. Během sezony ukázal, že umí svůj tým skvěle vyladit. Zároveň se ale nevyvaroval ani personálních lapsů. V závěru ligy musí být bezchybný.

    INSIDER: Slavia mě inspiruje, Plzeň ne. Na Evropu to nestačí, říká Hašek
    Video se připravuje ...

  • Zdravotní stav

    PLZEŇ
    Otazník zůstává u Filipa Kaši, vyjma dlouhodobě zraněného Ondřeje Pachlopníka má trenér Bílek k dispozici kompletní kádr. Ustálená jedenáctka, pevné vazby mezi hráči a jasně dané herní schéma založené na poctivé defenzivě patří k základním rysům současné Viktorie.

    SLAVIA
    Pořád připomíná ochromenou rotu, která právě dorazila z bojiště. Sice se uzdravily klíčové postavy Hovorka s Provodem. Do ideálu je však v Edenu pořád daleko. Do konce sezony je out Masopust s Bořilem. Mimo je Ševčík, Kúdela, Krmenčík, do Rotterdamu včera neodcestovali ani Plavšič s Ousouem. Stoprocentně fit nejsou Oscar s Olayinkou…

    SPARTA
    V měřítku Sparty uspokojivý. Mimo hru jsou dlouhodobí marodi Lukáš Juliš s Ondřejem Čelůstkou, k dispozici není kvůli problémům s kolenem ani Filip Panák. Proti Baníku se naopak vrátil do akce Matěj Pulkrab, všechny hlavní opory jsou zdravé. Aby Sparta měla alespoň nějakou naději, musí to tak zůstat.

    SESTŘIH: Sparta - Baník 2:1. Tlak na vedoucí duo. Obrat v první půli nastartoval Hložek
    Video se připravuje ...

  • Faktor X

    PLZEŇ - Tomáš Chorý
    Zařídil proti Slavii bod, na jaře skóroval v pěti ze sedmi zápasů, do nichž zasáhl. Sice jako druhý v pořadí za Jeanem-Davidem Beauguelem, nicméně ohromně platný žolík lámající zápasy. „Je megadůležitý,“ tvrdí bývalý západočeský obránce David Limberský.

    SLAVIA - Lukáš Provod
    Po těžké operaci kolena se reprezentační záložník dvacátého března v duelu s Českými Budějovicemi vrátil do děje. Ihned přinesl do hry spoustu energie, rychlosti a přímočarosti. Proti Plzni byl nejlepším hráčem sešívaných. Až získá herní praxi, může být rozhodujícím prvkem v titulových dostizích.

    SPARTA - Adam Hložek
    V posledním duelu s Baníkem opět ukázal svou třídu. Ze statistického pohledu možná nemá tak výjimečnou sezonu, přesto je opět nejproduktivnějším hráčem celé ligy. Ačkoli je pod obrovským drobnohledem všech soupeřů, drží si vysoký standard. Osud Letenských je do velké míry v jeho rukou.

    Sparta - Baník: Hložek se zidanovkou protáhl kolem Kuzmanoviče, střílený pokus nevyšel
    Video se připravuje ...

     

  • Bilance se současnou TOP 6

    Plzeň–Slovácko 2:1
    Hradec–Plzeň 1:0
    Plzeň–Sparta 3:2
    Slavia–Plzeň 2:0
    Baník–Plzeň 2:2
    Slovácko–Plzeň 1:2
    Plzeň–Hradec 1:0
    Sparta–Plzeň 2:2
    Plzeň–Slavia 1:1

    Slavia–Baník 4:0
    Slavia–Slovácko 2:1
    Slavia–Hradec 4:1
    Sparta–Slavia 1:0
    Slavia–Plzeň 2:0
    Baník–Slavia 3:3
    Slovácko–Slavia 0:1
    Hradec–Slavia 1:5
    Slavia–Sparta 2:0
    Plzeň–Slavia 1:1

    Sparta–Hradec 4:0
    Plzeň–Sparta 3:2
    Sparta–Slavia 1:0
    Baník–Sparta 2:2
    Slovácko–Sparta 4:0
    Hradec–Sparta 0:1
    Sparta–Plzeň 2:2
    Slavia–Sparta 2:0
    Sparta–Baník 2:1

  • Šance na titul podle Sportu

    PLZEŇ 40 %

    Pozice klacků na tanky Plzni vyhovuje. Nejlepší obrana v lize dirigovaná výtečným kapitánem Hejdou by mohla rozhodovat i v samotném závěru, kde čekají Viktorii mimořádně silní soupeři. Pokud udrží vedení v tabulce, proti Slavii i Spartě odehraje nadstavbu doma, kde je dlouhodobě mnohem silnější. To nakonec může pomoct i k senzačnímu šestému titulu.

    SLAVIA 55 %

    Byť je v tabulce o ždibec za Plzní, pořád platí za největšího aspiranta. Oporu v tomto tvrzení lze hledat především ve způsobu hry, kdy se nátlakovým fotbalem dovede dostat soupeři pod kůži a sebrat mu hračky. Navzdory všem lapáliím se zraněními má stále široký kádr, na české poměry špičkovou kvalitu na každé pozici a u konkurence obří respekt. To bylo vidět i v přístupu Viktorie k nedělnímu šlágru. Co Slavii snižuje procenta? Nízká efektivita. To je aktuální problém Trpišovského jednotky.

    SPARTA 5 %

    Ano, Pražané sice v posledních třech kolech stáhli na Viktorii čtyři body a na Slavii dokonce pět, přesto zůstávají na třetím místě s poměrně výrazným mankem. Naprosto stěžejní bude, jak Sparta zvládne poslední tři zápasy základní části. Pokud z nich uvaří devět bodů, bude mít její víra ve zlato reálné kontury. Pokud Hložek a spol. chytnou lauf, mohou být jen těžko k zastavení. Potenciál tohohle týmu je velký. To samé ale platí i pro náchylnost k výkonnostním i výsledkovým zkratům.

Vstoupit do diskuse
14

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud