Karel Häring
30. listopadu 2009 • 20:15

ROZHOVOR: Rekord? Chci titul, říká Čech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už pět čistých kont v řadě udržel Petr Čech za skvěle fungující obranou Chelsea. Série bez inkasované branky se blíží k pěti stům minut (487), ale znovuzískání rekordu neprůstřelnosti, který mu v minulé sezoně vzal Edwin van der Sar (1311), českého gólmana tolik nezajímá. „Já chci hlavně titul," prohlásil v pondělí.



Anglické noviny opěvovaly výkony „blues", zároveň kritizovaly kouče Arsenalu Arseneho Wengera za to, že svedl porážku na sudího.

Čtěte více:
Drogba vyřídil Arsenal, Čech zase nedostal gól »

Hráči Chelsea si mohli užívat příjemný pohled na tabulku Premier League. Vedou o pět bodů a v týmu vládne pohoda, která byla cítit i z českého brankáře během telefonické tiskové konference.

Jakou váhu má pro vás výhra v derby nad Arsenalem vzhledem k boji o titul?
„Nevím, jestli nás přiblížila k titulu, každopádně nám dala velice dobrou výchozí pozici do další části Premier League. Mluvit o titulu je předčasné, před námi je stále hodně zápasů, i všechny odvety, vždyť nejsme ani v polovině. Nicméně jsme nechali Arsenal daleko za sebou. Pokud zvítězí v dohrávce (doma s Boltonem - pozn. red), budou za námi o osm bodů, což je z našeho pohledu velice dobrý náskok."

Co je základem vašeho komfortního vedení v Premier League?
„Hrajeme dobře, a důležité je, že i když jsme dvakrát prohráli, tak neremizujeme. Stačí se podívat na kvalifikace, ve které jsme s národním týmem neuspěli. Uhráli jsme remízy v Severním Irsku a Slovinsku a stály nás postup. Kolikrát je lepší jednou prohrát a pak vítězit, než častěji remizovat. Porazili jsme už Tottenham, Manchester United, Liverpool i Arsenal. Nedali jsme jim body, to je důvod, proč jsme před nimi a máme náskok."

Kapitán John Terry prohlásil po výhře na Arsenalu, že to byl výkon hodný mistrů. Souhlasíte s ním?
„Když vyhrajeme na Arsenalu nebo jinde 3:0, o něčem to svědčí. Minimálně o tom, že jsme dobře připravení a můžeme porazit každého. A kdekoliv."

Vaše současná suverenita je srovnávána s obdobím, kdy vedl Chelsea José Mourinho. Našel byste nějaké společné body?
„Co se týče pohody v klubu, v kabině, tak je to srovnatelné. Ale všechno se odvíjí od dobré práce a od výsledků."

V čem je rozdíl mezi současnou Chelsea a tou z předchozích tří sezon, kdy ligu nevyhrála.
„Vždy záleží na výsledcích. Za Granta jsme hráli finále Ligy mistrů, za Hiddinka to taky šlapalo, nepovedlo se to jen se Scolarim. A hlavně, v posledních třech sezonách, kdy jsme titul nevyhráli, jsme měli i hodně smůly. Když vynechám minulý ročník, kdy jsme nehráli dobře, tak v těch předchozích dvou se to lámalo kvůli řadě zraněných hráčů. Chyběli nám klíčoví borci. Jinak co se týká našeho kádru, máme kvalitu na to, abychom titul vyhráli."

V čem jste podle vás lepší než ostatní týmy ze špičky Premier League?
„Hrajeme hodně dobře, dáváme dost gólů a velice dobře bráníme. V poslední době jsme v každém zápase udrželi nulu. Proti Tottenhamu, Manchesteru United i Arsenalu jsme hráli velice organizovaně, to rozhodlo. Disciplína udělala ten rozdíl."

Zmínil jste čistá konta. Znovu se vám podařilo rozjet zajímavou sérii. Zajímá vás překonání rekordu?
„Ne. Chci zpátky titul. Když k němu pomůžou nuly, tím lépe. Ale důležité je, jestli na závěr sezony oslavíme titul, a ne rekordy."

Jeden gól jste na Emirates Stadium inkasoval, rozhodčí Marinner jej k nevoli domácích neuznal. Jak jste situaci viděl z vašeho pohledu?
„Když někdo kdekoliv na hřišti zvedne nohu k obličeji protihráče, je to faul. Podle mě to bylo odpískáno správně. A navíc, než Nasri odcentroval, tak evidentně zahrál rukou. V první chvíli jsem si myslel, že sudí pískal právě ruku. A jestli někdo polemizuje, zda to byl faul nebo ne... Gól neměl platit tak jako tak."

Stačil jste se po utkání pobavit s Tomášem Rosickým? Jak se vám líbil jeho výkon?
„S Tomášem jsem mluvil po zápase, byl zklamaný, protože doufal, že to dopadne jinak. Za dobu, co byl na hřišti, vymyslel tři čtyři velice dobré přihrávky za obranu, jenže spoluhráči je nevyužili. Hru oživil, hrál dobře."

Těžké období čeká Chelsea v lednu, kdy se rozjede Pohár afrických národů, a vám budou chybět Drogba, Essien, Kalou a Mikel. Bude to pro vás nejkritičtější část sezony?
„To se teprve ukáže. Jejich absence bude určitě ztrátou, na druhou stranu od začátku sezony víme, že odjedou. Momentálně máme široký kádr, takže je někdo zastoupí. Myslím, že to zvládneme, v Lize mistrů jsme začínali bez Didiera, protože byl suspendovaný, a dokázali jsme to."

Jak moc je Drogba důležitý pro současnou Chelsea?
„Hodně, stejně jako ostatní. Jeden hráč může udělat rozdíl, ovšem sám zápas nevyhraje. Ať nastupujeme v jakékoliv sestavě, daří se nám jako mužstvu. Pak vyniknou i kvality jednotlivců. Nejdůležitější ale je, že hrajeme jako tým."

deník Sport V úterním deníku Sport najdete:
» pravidelnou přílohu EUROFOTBAL

Co se v ní dočtete:
» Pohled na derby Tomáše Rosického
» Vše o španělském El Clásiku
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud