18. srpna 2011 • 15:10

Prostějov nahradil Vítkovice, ale nikdo s ním nechce hrát

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostuda, špína, skandál! Tak křičí zástupci klubů divize E na prahu sezony, do které Fotbalová asociace ČR vpustila po odehraném prvním kole namísto zkrachovalých Vítkovic nový tým 1. FK Prostějov. Za ním stojí podle informací Sportu mocný podnikatel Miroslav Černošek, jehož dlouhé prsty prý měly v kauze zásadní roli. Soupeři však nechtějí proti Prostějovu hrát!



Jednou ze skupin čtvrté nejvyšší soutěže otřásá kauza kolem zkrachovalých Vítkovic. Zejména kluby ze severu Moravy protestují proti zařazení jejich nástupce Prostějova do divize E, k němuž došlo v rozjeté sezoně. Neměl svaz rozhodnout daleko dřív? „Všechny záležitosti byly v pořádku až těsně před začátkem soutěže,“ brání se Dalibor Kučera, místopředseda FAČR.

Proti Prostějovu nenastoupíme! Až do této krajní polohy se dostala zloba některých celků. „Ať se nikdo nediví, že dnes lidé, kteří ve fotbale pracují, volají po časech, kdy to řídil Vlastimil Košťál. Ano, zlatý Košťál! To, co nastalo po nástupu Haška, je jeden velký chaos a podvod! A to, co se děje teď, kdy Hašek odešel, je ještě horší,“ rozčiluje se Libor Pristaš, sekretář MFK Havířov.

Podobně drsná prohlášení zaznívají z Pusté Polomi. To je klub, který měl být prvním náhradníkem na uvolněné místo po Vítkovicích. Nikdo nečekal, že veškerá práva i se soutěží přejdou na jiný subjekt.

„Je to ze strany svazu morální podvod. Jednoho dne se vymyslí nějaké stanovy a za tři dny se takovým způsobem poruší. Co je nám po nějakém insolvenčním správci a jeho nárokům? A co je vůbec nejhorší, svaz s námi absolutně nekomunikoval. Ti lidé by byli úplně nejradši, kdybychom se jich na nic neptali, aby nemuseli nic řešit. Dodnes nám vlastně nikdo oficiálně nesdělil, že divizi hrát nebudeme. To je vrchol ignorace anebo totální neschopnosti,“ vzteká se Vladimír Grussmann, sekretář Pusté Polomi. „Pro mě to byly nejhorší dva měsíce za dobu, co se fotbalu věnuju,“ dodal.

Stěžejní potíž spočívá v tom, že se právníci insolvenčního správce Ladislava Tetery dlouho nemohli sjednotit s fotbalovou legislativou, které se drželi zástupci FAČR. V kostce: Prostějov nejprve odkoupil jen práva k soutěži, ale to nelze. Nástupce někdejšího mistra Československa musel změnit i název a přibrat všechno ostatní, co náleželo k FC Vítkovice. Tedy včetně hráčů.

„Nakonec jsme byli informováni, že k dohodě došlo a výkonný výbor byl tak víceméně postavený před hotovou věc. Kdybychom převod práv a povinností neposvětili, hrozily by nám žaloby ze strany insolvenčního správce, který by nemohl uspokojovat věřitele,“ vysvětluje Kučera.

Podle informací Sportu byl v celém procesu významným hráčem sportovní byznysmen Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní. Právě on má být tou osobou v pozadí, která tahala za nitky a jejíž vliv přihrál Prostějovu divizi. „Hrál v tom celkem nevýraznou roli,“ reaguje opatrně svazový místopředseda. „Nenechali bychom se nijak vydírat. Celou věc jsme velmi pečlivě zvažovali. Chápu, že je to nová věc, která zákonitě budí emoce,“ souhlasí Kučera.

S případným bojkotem zápasů proti nováčkovi to nebude tak horké. Každý klub v případě nenastoupení k utkání riskuje kontumační porážku a mastnou pokutu. „Jsem přesvědčený, že by proti nám všichni měli nastoupit. Práva jsou řádně převedená, i když se to vyřešilo pět minut po dvanácté,“ uznává František Jura, trenér a předseda 1. FK Prostějov.

„Mám zprávy, že se situace trošku uklidnila. Kluby zjistily, že jsme nic neukradli, nikoho nepodvedli. Bohužel se to táhlo strašně dlouho, za což jsme nemohli,“ soudí zástupce nováčka.

Vezmeme-li si sportovní stránku, bude Prostějov jednoznačně oživením soutěže. Vždyť Černošek i díky dobrým vztahům s jabloneckým fotbalovým bossem Miroslavem Peltou přivedl do klubu exligisty Petra Papouška, Tomáše Hunala a Romana Janouška. „Černošek nám pomohl zkontaktovat manažery, se kterými jsme pak jednali,“ uvedl Jura.

Trio známých borců nastoupilo už o víkendu proti Brumovu, osmatřicetiletý Janoušek přispěl k výhře 4:3 jednou trefou. Utkání sledovalo na 500 diváků, kteří měli vstup zdarma. A tak to bude po celý podzim…

O co v kauze jde:
Ladislav Tetera, insolvenční správce ekonomicky zdecimovaného FC Vítkovice, na prahu léta prodal soutěžní práva na divizi klubu 1. SK Prostějov. Údajně za 13 milionů korun. Tento čin ale Fotbalová asociace České republiky zamítla, neboť podle fotbalových řádů nemohl být proveden na již existující subjekt.

Proto byl operativně založen 1. FK Prostějov, jenž musel převzít veškeré závazky i majetek Vítkovic a po vleklých jednáních zaujal místo v divizní skupině E po Vítkovicích. To se ale nelíbí ostatním účastníkům, kteří vyhrožují, že k duelům s nováčkem nenastoupí.

Podle nich měla postoupit Pustá Polom, první čekatel z Moravskoslezského krajského přeboru. FAČR navíc oznámila konečný verdikt až po odehrání prvního kola, do něhož Vítkovice nezasáhly, neboť se čekalo na rozuzlení zamotaného případu. První utkání jejich nástupce s Mohelnicí bylo odloženo, dohrává se zítra. Brumov o víkendu do Prostějova odcestoval a vracel se s porážkou 3:4.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud