Michal Koštuřík
3. srpna 2009 • 13:58

Petržela: Kůčo, vy jste tupci!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodčí pískl konec a on stál u střídačky jako sfinga. Porážku v Třinci (0:1) nejprve Vlastimil Petržela rozdýchával v tichosti. „Věděl jsem, že se na nás každý soupeř vytáhne. Ale že se na nás budou vytahovat i rozhodčí, s tím jsem nepočítal," prohlásil.



Jak prožíval Petržela, jenž se vyléčil ze závislosti na hazardu, svou obnovenou premiéru na střídačce? Deník Sport pronikl přímo za lavičku hostů.

Když Pražané ve 2. minutě po sérii chyb a Szmekově hlavičce prohrávali, šestapadesátiletého kouče to z klidu nevyvedlo. Zůstal sedět a směrem ke kapitánovi Kučerovi pouze suše prohodil: „Kůčo, vy jste neskuteční tupci.“

Po deseti minutách to už bývalý trenér Sparty, Slavie či Zenitu Petrohrad nevydržel. Vstal a zbytek zápasu odkoučoval ve slunečních brýlích vestoje v rohu u střídačky.

Jeho glosy k dění na hřišti měly většinou daleko ke spisovné češtině. Ovšem Petržela zdaleka neláteřil jako jeho asistent Juraj Šimurka. „Byl jsem nad věcí. Někdo musí být klidný. Ten gól jsme si způsobili sami,“ vysvětlil.

Vlastimil Petržela
Vlastimil Petržela

Nával emocí na žižkovskou lavičku přivolal hlavně Kalodův pád v šestnáctce domácích. „Si z nás děláte pr... hned v prvním kole,“ řval Šimurka.

„Jsme přesvědčeni, že se měla pískat penalta. Ale na střídačce jsme to nezvládli. Asistenti byli neustále na nohách,“ pokáral hlavní boss své pobočníky. Také on sám občas vybouchl. „Jdete jak z práce,“ zakřičel na své hráče, když se liknavě vraceli.

A jak to bylo s tou „penaltou“? „Obránce mě kopl do stojné nohy a rozhodil mě. Ptal jsem se na to rozhodčího. Říkal, že mě protihráč nedržel,“ popisoval s údivem Richard Kalod. „Proti nám asi soupeři nebudou chtít hrát otevřeně. Musíme se na to připravit,“ dodal.

Exligista nebyl v plné síle. Petržela do Třince nepřivezl Koukala s Petroušem, Mareše nechal mezi náhradníky. Proč? Záložník Koukal se nevešel do nominace, Petroušův přestup ještě není vyřízený a zadák Mareš dohání kondici. V prvním poločase se navíc zranil Camara.

V emotivním duelu si jeden z pořadatelů neodpustil rýpnutí do Petržely. „Máme tu volné automaty,“ zvolal. Trenér nehnul brvou, neodpověděl. „Jsem závislák, musím s tím počítat. Přiznal jsem se k tomu a bojoval s tím. Někdo si holt zařve,“ pokrčil rameny.

Mnohem víc jej mrzela porážka. „Viktorka má kvalitu, ale nemůže počítat s tím, že každý zápas vyhraje. Druhá liga je nevyzpytatelná,“ připomněl favoritovi Radek Szmek, jediný střelec sobotního dopoledne. „Jeli přes celou republiku pro tři body. A hned ve druhé minutě inkasovali. To na tým padne,“ dodal třinecký útočník.

Nečkův výběr ukázal, že v této sezoně už nechce bojovat o záchranu. „Jsme lepší než dřív. Myslíme na nejvyšší příčky,“ nebál se říct habán Szmek.
Ve druhé půli už Viktoria bojovného soka přehrávala, ale Vaculík trefi l z trestného kopu ve třetí minutě nastavení s tečí brankáře jen břevno.

„V přípravě byl fotbal pohlednější. Teď furt někdo ležel, chtěl doktora. Víc se nehrálo než hrálo,“ nelíbilo se Petrželovi chování třineckých hráčů. „Tím simulováním jsem absolutně šokován. Domácí hráči dělali, jako by jim někdo ukopl hlavu.

Pak se polili vodou a hráli dál. Tohle se v zahraničí nevidí,“ valil oči záložník Richard Culek, který se do Česka vrátil po letech v cizině. „Velice brzy si zvyknu,“ pousmál se Petržela.

I když jeho celek prohrál, trenér viděl na hře pozitiva. „Ukázalo se, že jsme dobře připraveni. Ve druhé půli jsme dali míč na zem a fyzicky jsme domácí přehrávali. První utkání nic neřeší,“ shrnul.

„Je nám jasné, že každý bod, který proti nám soupeři udělají, budou oslavovat jako prázdniny,“ dodal Petržela, jenž má za sebou nejdelší štreku v sezoně. Vracel se z ní jako poražený.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud