18. června 2020 • 11:33

Kayamba terčem rasismu. Beauguel se po Spartě zlobil: Co se to s vámi děje?

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
38
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další zápas fotbalistů Plzně, další stížnost na rasistické projevy některých fanoušků soupeře. Záložník Joel Kayamba se stal terčem příznivců Sparty při středečním semifinále MOL Cupu, který jeho tým prohrál 1:2. „Cítím se totálně smutný a znechucený, když toto vidím. Necítím se na to, abych tady dál zůstával,“ zastal se spoluhráče útočník Jean-David Beauguel, který řešil stejný problém v neděli při utkání v Olomouci.



V posledních týdnech po událostech v USA, kdy po zásahu policie zemřel George Floyd, jsou rasistické projevy daleko více rozebíraným tématem.

V Olomouci o víkendu skupinka domácích příznivců hučela na plzeňského Jeana-Davida Beauguela. Ve středečním semifinále MOL Cupu si zase domácí kotel neodpustil hučení na hostujícího záložníka Joela Kayambu ve chvíli kdy se rozmýšlel, ke komu z autového vhazování vyšle míč.

„Znovu a znovu... Během zápasu... Ultras Sparty vydávali směrem k mému spoluhráči Kayambovi zvuky, jaké dělají opice. Nikdo na to nereagoval… I obličeje Kangy, Costy a Tetteha jsou černé, ne? Jsou hráči Sparty, ne? Co se to s vámi děje, pánové?,“ reagoval na zmíněnou událost plzeňský útočník Jean-David Beauguel na svém Twitteru.

Francouze zklamala i reakce sudího Ondřeje Pechance. „Na konci zápasu jsem šel za rozhodčím, abych se ho zeptal, proč na to nereagoval. Odpověděl mi: ‚Promiň Bogy, nic jsem neslyšel.‘ Pffff, lhář! Byl jsem na lavičce, já a moji spoluhráči jsme slyšeli VŠECHNO! Vždyť za mnou pak přišel jeden člověk z VIP tribuny a řekl mi, že ho to mrzí,“ pokračoval 28letý forvard a dodal, že se cítí totálně smutně a znechuceně a že se necítí na to, aby tu zůstal.

Reakce Sparty? „Klub se dlouhodobě a prokazatelně distancuje od jakýchkoli projevů rasismu," zdůraznil ředitel komunikace a PR Ondřej Kasík. To dokládá i řada jejích projektů, mezi posledními například ten v podobě videa s Jakubem Štáfkem v hlavní roli, které vypustila před podzimním derby se Slavií. Či kampaň Ne rasismu z roku 2016, v níž vystupují Bořek Dočkal, Costa Nhamoinesu, Tomáš Koubek či Ondřej Mazuch.

Beauguel v návaznosti na hučení soupeřových příznivců na spoluhráče zároveň zveřejnil příspěvek, který srovnává situaci v anglické Premier League, kde všechny týmy mají na dresech nápis „Black Lives Matter“,  (na životech černochů záleží) a přidal fotku z kotle Sparty, kde visela vlajka s nápisem „White Lives Matter“ (na životech bělochů záleží).

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
38

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud