29. října 2008 • 20:00

Bohemians odstřelil Berger, Kladno končí

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Záložník Patrik Berger byl hlavním strůjcem dnešního postupu fotbalistů Sparty do čtvrtfinále Poháru ČMFS, o kterém Letenští rozhodli výhrou 2:0 v derby nad Bohemians Praha.



Sparta Praha - Bohemians Praha 2:0 (2:0)
Uzdravený sparťanský kapitán vstřelil v prvním poločase dvě branky, po změně stran si jeho tým v deštivém počasí klidné vítězství pohlídal.

Sparta nastoupila kvůli sehrání v obdobném složení jako naposledy v lize, přičemž jediným novým hráčem v základní sestavě byl Berger. Už v lize s Příbramí prokázal za půl hodiny hodně chuti do hry a dnes to potvrdil góly, vůbec prvními soutěžními v rudém dresu.

Poprvé letenský kapitán skóroval už v deváté minutě, kdy si naběhl na skvělou uličku Slepičky a nadvakrát přelstil nepřesného gólmana Wintra, podruhé se trefil ve 25. minutě, kdy z voleje poslal míč do sítě po centru Kuliče z druhé strany hřiště. "Jsem rád, že Patrik mohl odehrát celý zápas, to je velmi pozitivní zpráva," řekl na adresu záložníka sparťanský trenér Jozef Chovanec.

Slepička, Berger a Kladrubský slaví branku
Slepička, Berger a Kladrubský slaví branku

Berger přiznal, že nečekal tak rychlý návrat do základní sestavy, protože ještě dohání tréninkové manko. "A vůbec jsem nečekal, že vydržím na hřišti celý zápas. Nebylo to navíc vůbec lehké, počasí fotbal hodně sráželo. S těžkým terénem ubývaly síly nejen mně, ale všem hráčům. Teď se musíme začít připravovat na důležitý zápas v Ostravě," uvedl fotbalista.

Hosté nastoupili hodně nekompletní, trenér Luboš Urban se po porážce od Plzně rozhodl dát šanci dalším hráčům, ale jeho tým na soupeře nestačil. Dlouhé minuty se Střížkovští ani nedostali přes půlící čáru a sparťané v poklidu kombinovali. V domácím dresu zlobil především levý záložník Zeman, přes kterého šla většina akcí vítězů.

V druhém poločase už Sparta výrazně ubrala ze své snahy, přesto nejaktivnější hráč Zeman stačil ještě nastřelit břevno. Hosté se také stále častěji dostávali do ofenzivy a v 67. minutě byli blízko snížení: Dobeš napálil z trestného kopu břevno a na dorážku Kropíka vytáhnul skvělý zákrok brankář Blažek.

Hosté sice zůstali u své aktivní hry, ale domácí obhájce už soupeři nedal ke zvratu naději. Letenští navíc v závěru hru znovu ovládli a zaslouženě se radují z postupu.

Domácí kouč byl spokojen hlavně s postupem. "Byl to typický pohárový zápas, spokojen jsem s postupem, méně už s tím, že jsme nedokázali odehrát celý zápas koncentrovaně," uvedl Chovanec.

Branky: 9. a 25. Berger. Rozhodčí: Drábek - Mencl, Kovařík. Diváci: 1307.

Sestavy:
Sparta: Blažek - Kúdela, Voříšek, Hušek, Krob - Kladrubský - Kulič (71. Došek), Berger, Vacek (87. Kisel), Zeman - Slepička (60. Kušnír). Trenér: Chovanec.

Bohemians: Winter - Macháček, Horáček, Lencevič, Kropík - Jeslínek (83. Kwame), Turtenwald, Dobeš (75. Galbavý), Fenyk, Vošahlík - Ibe (46. Jablonský). Trenér: Urban.


SK Hlavice - Viktoria Plzeň 1:7 (1:3)
Fotbalisté Viktorie Plzeň splnili ve 4. kole Poháru ČMFS úlohu favorita a domácí třetiligovou Hlavici rozstříleli 7:1. Západočeši rozhodli o postupu do jarního čtvrtfinále soutěže už během 33 minut, kdy zaznamenali tři góly.

Po pauze pak hosté přidali další čtyři branky, dvakrát se trefili Rezek, Kolář a Petržela.

Hlavice v předchozích průběhu soutěže senzačně vyřadila Mladou Boleslav, a proto přistoupili Plzeňští k zápasu s maximální koncentrací. Do malé obce na Liberecku odcestovali už den před zápasem a do utkání vyběhli prakticky v nejsilnější složení. Z obvyklé sestavy odpočívali jen Varadi a špílmachr Horváth.

Západočeši začali aktivně. V páté minutě ještě hlavičkoval těsně nad Trapp, ale po čtvrthodině hry už hosté vedli, když se pravačkou trefil Jiráček. Za pět minut byl v domácím vápně stažen Rezek, který následně s přehledem proměnil nařízenou penaltu.

Plzeňští kontrolovali hru, navíc v 33. minutě přidal třetí branku po přihrávce Mliky Kolář. Po Jiráčkově faulu v šestnáctce sice vzápětí snížil z pokutového kopu bývalý jablonecký bek Flachbart, ale hostující pohodu tím nenarušil.

Naopak po změně stran Viktoria zasadila soupeři další tři gólové údery. O dva z nich se postaral střídající Petržela. Nejprve čtyři minuty po příchodu na podmáčený trávník zvýšil na 4:1 pro Plzeň a dvanáct minut před koncem zasadil zdecimovaným domácím už šestý gól.

Mezitím ještě zaznamenal druhou branku v zápase i Rezek, jehož vysunul agilní Jiráček, a hostující brankostroj uzavřel v 90. minutě Kolář. Plzeňští potvrdili, že se jim po příchodu nového trenéra Pavla Vrby daří, zatím pod ním neprohráli.

"Bylo naší povinností postoupit do jarních bojů, navíc se nám dařilo i po herní stránce. Věřím, že to hráčům ještě více zvedne sebevědomí před dalšími ligovými boji," řekl po zápase Vrba.

Branky: 36. Flachbart z pen. - 21. z pen. a 69. Rezek, 33. a 90. Kolář, 62. a 78. Petržela, 16. Jiráček. Rozhodčí: Kocourek - Filípek, Koval. ŽK: Corea, Gabriel, Martínek (Hlavice). Diváci: 500.

Sestava Plzně: Poštulka - Halama (58. Petržela), Rada, Hochmeister, Jiráček - Limberský, Kolář, Trapp, T. Krbeček, Rezek (70. Lecjaks) - Mlika (54. Tatanašvili). Trenér: Vrba.


Slovácko - Kladno 1:1, na pen. 7:6
Dalším prvoligovým týmem, který opustil letošní ročník fotbalového Poháru ČMFS, je Kladno. Středočeši nedokázali v dnešním osmifinálovém utkání udržet na půdě druholigového Slovácka poločasové vedení 1:0, po změně stran inkasovali vyrovnávací branku a při střelbě pokutových kopů byli úspěšnější domácí. Vyhráli 7:6 a po Brnu vyřadili další prvoligový celek. Rozhodující penaltu proměnil Sládek.

Kladno začalo v prvoligovém stylu. Pohyblivostí ve středu pole přehrávalo domácí tým, lépe bránilo a propracovanějšími útočnými akcemi se dostávalo i do slibných šancí.

Slovácko zahrozilo hned v úvodu utkání, kdy se tlačil do zakončení Chmelíček, ale netrefil přesně míč. V 21. minutě se hosté dostali do vedení, po rohu se prosadil hlavou Beneš. Kladenští si pak vypracovali i další velké šance, které však také díky domácímu gólmanovi Filipkovi nedokázali přetavit v góly.

Také po změně stran tlak Kladna pokračoval, šance ale končily na nepřesnostech. Slovácko ovšem na rozdíl od prvního poločasu zvýšilo bojovnost i pohyb a v 55. minutě z pokutového kopu Chmelíček vyrovnal. Vzápětí sice mohl z protiútoku skórovat Zachariáš, ale vyloženou příležitost trestuhodně zahodil.

Utkání tak dospělo až k penaltám. V nich byli střelci dlouho neomylní, až v sedmé sérii selhal hostující Šilhan a domácí mohli slavit postup.

Branky: 55. z pen. Chmelíček - 21. Beneš. Rozhodující penaltu proměnil Sládek. Rozhodčí: Matějek - Slavík, Gallo. Diváci: 2430.

Sestava Kladna: Kostolanský - Gross, Beneš, Killar, Hajník - Smutný (57. Kabele), Holub (63. Szabó), Jurkič, Procházka - Zachariáš (73. Šilhan), Šisler. Trenér: Hřídel.


Hradec Králové - Teplice 0:1 (0:0)
Fotbalisté Teplic nezaváhali a ve 4. kole Poháru ČMFS zvítězili v Hradci Králové 1:0. Domácí druholigový tým se přitom favoritovi po většinu utkání dokázal alespoň opticky vyrovnat, v koncovce ale ztrácel a na rozdíl od Teplic si příliš šancí nevypracoval.Výhru Severočechů zajistil rychlý brejk v 53. minutě, na jehož konci pohodlně skóroval Stožický.

Tepličtí v Hradci vsadili na silnou sestavu, ale v úvodu zápasu museli čelit náporu aktivních domácích, kteří se lépe vyrovnali s těžkým a nasáklým trávníkem. Od 20. minuty ale ligový favorit převzal iniciativu a ještě do přestávky mohl jít několikrát do vedení. Ránu Juna z bezprostřední blízkosti ale zastavil brankář Lindr, hlavičku Saboua zase břevno.

Junovi se lépe se vedlo až v 53. minutě. Po rohu domácích pláchl přes celé hřiště a ještě našel volného Stožického, který zblízka na přední tyči prostřelil Lindra. Severočeši už od té chvíle zápas s přehledem kontrolovali a ještě několikrát zahrozili z dalších brejků. Výsledkem už sice také nepohnuli, po výhře se však mohou radovat z postupu do jarního čtvrtfinále.

Branka: 53. Stožický. Rozhodčí: Příhoda - Košec, Teuber. Diváci: 1025.

Sestava Teplic
: Belic - Matula, Klein, Lukáš, Rosa - Stožický, Sabou, Doležal, Verbíř (77. Mahmutovič)- Vachoušek (84. Smejkal), Jun (72. Mareš). Trenér: Plíšek.


FK Baumit Jablonec - Tescoma Zlín 1:2 (0:2)
Fotbalisté Jablonce potvrdili, že nejsou v optimální pohodě. Po ligových porážkách v Liberci a s Teplicemi neuspěli ani v osmifinále Poháru ČMFS, v němž doma podlehli Zlínu 1:2. Severočeši prospali první půli, po změně stran stihli jen snížit.

Krajně nevlídné počasí přilákalo na liduprázdný jablonecký stadion jen tři stovky diváků, kteří se v úvodu nestačili divit. Hosté z první vážnější akce skórovali, když si v 11. minutě zaběhl za obranu na krásnou Malárovu přihrávku Musil a obhodil gólmana Špita.

Od té doby byl Zlín aktivnějším celkem a nesrazilo ho ani nucené vystřídání brankáře Baránka. Hru domácích stejně jako v neděli proti Teplicím provázela velká řada nepřesností a hráčům chyběl i pohyb bez míče.

Jablonecký zmar byl patrný v nastavení první půle, kdy z pravé strany přes Krejčího odcentroval Musil, míč v šestnáctce podskočil Huber a za ním číhající Kroupa poslal hlavou míč do protipohybu Špita.

Do druhé půle poslal domácí kouč František Komňacký čerstvé Lafatu s Michálkem a Jablonec se zvedl. V 52. minutě vsítil kontaktní gól ranou do středu branky kapitán Pavlík a domácí ještě víc ožili. V největší šanci ale selhal v hektickém závěru tísněný Klapka, před kterým byla prázdná branka, a hosté si tak zahrají jarní čtvrtfinále.

Domácí trenér byl z výkonu týmu v úvodu rozčarovaný. "První půle to byla fotbalová sabotáž. Něco takového jsem nejen u svého, ale i u cizího mužstva ještě neviděl.

Vypadalo to místy trapně. Jak padl druhý gól, mi nikdo nevysvětlí. Centr letěl pět vteřin, čekal na něj jeden žlutý a čtyři zelení hráči a ten jeden snad i v polokleku dá gól. Za ostudný první poločas jsme si vyhrát nezasloužili," zlobil se Komňacký.

Naopak hosté mohli být spokojeni. "Ale bylo to jen velmi průměrné utkání dvou poločasu. V první půli byla kvalita na naší straně, dali jsme dva góly, měli i další šance, které jsme nedotáhli. V závěru jsme měli při Klapkově šanci i štěstí, ale to k tomu patří," uvedl dočasný zlínský kouč Ladislav Minář.

Branky: 52. Pavlík - 11. Musil, 45. + 1. Kroupa. Rozhodčí: Makovička - Vojsík, Jiřík. Diváci: 310.

Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Huber, Krejčí (46. Michálek) - Žofčák, Eliáš, Valenta (84. Klapka), Hamouz - Kocourek (46. Lafata), Hesek. Trenér: Komňacký.
Zlín: Baránek (17. Kořínek) - Pazdera, Zúbek, Kroča, Malár, Kroupa, Zbožínek, Kóňa, Musil (75. Žůrek), Malcharek, Bača (51. Šmahaj). Trenér: Minář.


 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud