25. července 2013 • 20:55

Liberec vyhrál 1:0 nad Rigou a slaví postup v Evropské lize

Autor: rjm, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slovanu Liberec vyhráli v domácí odvetě druhého předkola Evropské ligy nad Skontem Riga 1:0, což Severočechům po prohře 1:2 v úvodním duelu stačilo k postupu. Dál je posunula branka vstřelená na půdě soupeře. Vítězný a tedy i postupový gól vstřelil Dzon Delarge po čtrnácti minutách hry. Už za týden Severočeši rozehrají doma 3. předkolo se švýcarským FC Curych.



Liberečtí při své soutěžní premiéře před domácím publikem od začátku převzali otěže hry a měli podobně vyvedený nástup jako před týdnem v Lotyšsku. Kouč Šilhavý udělal jedinou změnu v sestavě, když místo Fleišmana nasadil Delarge a mohl si k tomuto kroku gratulovat.

Konžský útočník byl u většiny akcí domácího týmu a na pravé straně hřiště dělal patnáctinásobnému lotyšskému mistrovi velké problémy. Liberec si vytvořil převahu a brzy udeřil.

V deváté minutě ještě Kalitvincevův rohový kop směřující do branky odvrátil hostující gólman, za pět minut už ale kapituloval. Frýdkův dlouhý aut prodloužil Rabušic a nabíhající Delarge hlavou otevřel skóre.

Liberecký Michael Rabušic se snažil v odvetě druhého předkola Evropské ligy prosadit před gólmanem Rigy Pauliusem Grybauskasem
Liberecký Michael Rabušic se snažil v odvetě druhého předkola Evropské ligy prosadit před gólmanem Rigy Pauliusem Grybauskasem

Skonto se většinu času bránilo, ale když vyrazilo na libereckou obrannou polovinu, dokázalo zahrozit. Šabalova střela těsně minula tyč a ve 23. minutě byl tým z Rigy ještě blíž vyrovnání.

Rozhodčí Johnsen po nenápadném souboji uvnitř vápna odpískal penaltu, Sinelnikovse ale vychytal Kovář a udržel Slovanu postupový náskok.

Vášně ještě víc vyhrotila strkanice mezi hráči po zákroku Kušníra, nejistý norský sudí nakonec nikoho nevyloučil. Liberec mohl ještě do pauzy zvýšit, kdyby střílející Rabušic a hlavičkující Kelič lépe zamířili.

Skonto potřebovalo k postupu vstřelit gól, a tak po pauze muselo otevřít hru. Liberec, třetí tým z uplynulé ligové sezony, se více zaměřil na obranu, do žádných velkých šancí ale soupeře nepouštěl, jen k náznakům. Naopak sám mohl pojistit náskok, jenže nedotáhl několik nadějných brejků.

V 90. minutě divákům zatrnulo, když po souboji s Kovářem spadl Mingazov, ale sudí druhou penaltu neodpískal. Liberec tak po šesti zápasech v evropských pohárech poprvé v základní hrací době zvítězil a slavil postup.

Odvetné utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:
Slovan Liberec - Skonto Riga 1:0 (1:0)
Branka: 14. Delarge. Rozhodčí: Johnsen - Midthjell, Engan (všichni Nor.). ŽK: Kelič, Kušnír, Rybalka, Kalitvincev - Šabala, Rugins, Mingazov, Laizans. Diváci: 5707. První zápas: 1:2, postoupil Liberec.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Hušek, Rybalka (72. Šural) - Delarge, Pavelka, Kalitvincev (90. Fleišman) - Rabušic (80. Sackey). Trenér: Šilhavý.
Riga: Grybauskas - Gabovs, Rode, Bulvitis, Osipovs (83. Klimiašvili) - Mingazov, Laizans, Fertovs (84. Blanks), Sinelnikovs (39. Rugins) - Šabala - Karašauskas. Trenér: Pertia.

Dalším soupeřem Liberce bude švýcarský FC Curych
Rok založení: 1896
Klubové barvy: bílá, modrá
Web: www.fcz.ch
Největší úspěchy: 12x vítěz švýcarské ligy, 7x vítěz švýcarského poháru, dvakrát semifinalista PMEZ (1964, 1977)
Stadion: Letzigrund v Curychu (kapacita 26.000 diváků)
Trenér: Urs Meier
Současné opory: Mario Gavranovic, Amine Chermiti
Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech: 2007/08, Pohár UEFA, základní skupina: Sparta Praha - FC Curych 1:2
Ostatní: jeden z nejúspěšnějších švýcarských fotbalových klubů; domácí zápasy hraje na zrekonstruovaném stadionu Letzigrund, který je mimo jiné dějištěm proslulého atletického mítinku a o který se dělí s městským rivalem Grasshoppers; na soupisce klubu je v současnosti devět cizinců; v reprezentačním kádru Švýcarska je nyní z FC Curych pouze Mario Gavranovic; v letech 1984-86 Curych vedl český trenér Václav Ježek, v letech 1986-89 za Curych hrál český fotbalista Jan Berger.

MATCH OVERVIEW LEGACY
25. 7. • 19:00
FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec
1:0
ONLINE
25. července
19:00
Skonto Riga FC
Skonto Riga FC
Góly

Domácí: 14. Delarge

Hosté:

Sestavy

Domácí: Kovář – Kušnír, Kováč (C), Kelič, Frýdek – Hušek, Rybalka (71. Šural) – Kalitvincev (90. Fleišman), Pavelka, Delarge – Rabušic (80. Sackey). Trenér: Jaroslav Šilhavý

Hosté: Grybauskas – Gabovs, Rode, Bulvitis, Osipovs (82. Klimiashvili) – Mingazov, Fertovs (84. Blanks), Laizans (C), Sinelnikovs (39. Rugins) – Karašausks, Šabala. Trenér: Tamaz Pertia

Karty

Domácí: Kelič, Kušnír, Rybalka, Kalitvincev

Hosté: Šabala, Rugins, Mingazov, Laizans

Rozhodčí

Johnsen – Midthjel, Engan (všichni Norsko)

Stadion

U Nisy, Liberec

Návštěva

5 707 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud